Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Hegyi Gyula képviselõ Úr! Az ön kétperces "hegyi beszédei" (Derültség.) körülbelül olyan hatást érnek el a parlamentben, mint a március 12-i Bokros-csomag az egész társadalom életében. Magyarul, az elõbb nyilván megszólította ön az ellenzéki pártokat, amikor az ellenzéki képviselõi hozzászólásokról beszélt. A következõ a rövid reagálásom az ön beszédére.

Március 12-én, amikor Bokros Lajos és csapata ezt az úgynevezett Bokros- csomagot elhelyezte a társadalomban, nyilván sem erkölcsileg, sem politikailag nem mérték fel a társadalmi hatását. Egy társadalmi passzivitásból csak úgy lehet felrázni az embereket, ha a vezetõk önmérsékletet gyakorolnak, és ha olyan mozgósító erõvel bírnak, mint - mondjuk - '45 után az akkori kisgazda kormányzat, amely a háborús szenvedések után a mostaninál sokkal nagyobb szegénységbõl, a romokból két év alatt föl tudta építeni az országot. Ma az ország nincsen romba döntve, de annál nagyobb az erkölcsi rombolás.

Ön mint keresztényszociális ember, ezt nagyon jól tudja. Hadd idézzem a hegyi beszédet: "Boldogok az irgalmasok, mert õk irgalmasságot nyernek." Ezzel az erkölcsi filozófiával közelítette meg Bokros Lajos és csapata ezt a társadalmi kérdést, amikor 13 milliárd forint bevétel miatt összeugrasztja a társadalom különbözõ csoportjait? Ahogy Kis Gyula képviselõtársunk mondta, elsõosztályúnak és másodosztályúnak minõsít gyermekeket, és gyakorlatilag olyan erkölcsi letargiába dönti a társadalmat, hogy úgy sem tudja elérni ezt a célt, tehát a családi pótlék, az anyasági segély megszüntetése, a társadalmi, szociális juttatások lefaragása miatt nem tudja mozgósítani a társadalmat.

Ideje lenne már tisztelt szocialista párti képviselõk és Hegyi Gyula képviselõtársam beismerni, hogy vesztettek, nincs keresztényszociális gondolkodás önöknél, még ha sokszor hangoztatják is. Önöket az a kozmopolita filozófia irányítja, hogy majd a pénz mindent eldönt, és kérem tisztelettel, önmérsékletet gyakoroljanak a gazdagok, elsõsorban az a banki, pénzügyi világ, ahol egymilliós jövedelmek vannak, és ott próbáljanak spórolni, ne pedig a gyermekek szociális ellátásán.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage