Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Képviselõtársaim! Több hozzászólás is, de talán elõször Kis Gyula és Sepsey Tamás hangsúlyozta, hogy ez a javaslat szembefordítja a kormányt és a kormányzó pártokat az egész magyar társadalommal.

Úgy gondolom, ez tévhit, amit elég jól igazolt az elmúlt, eltelt idõszak. Nem igaz, önmagában az, hogy egy magasabb jövedelmû rétegtõl a családi támogatások rendszerén belül a családi pótlék megvonását tervezik, az egész magyar társadalommal fordítja szembe a kormányt és a kormányzópártokat.

Szó van tehát száz-százötvenezer családról, s ha hinni lehet azoknak a leveleknek és megkereséseknek, amelyekre itt a Házban oly gyakran szokás hivatkozni, akkor azt kell mondani, hogy a társadalom egy jelentõs része egyetért azzal, hogy az ország jelenlegi helyzetében a magasabb jövedelmû, jobb anyagi helyzetben lévõ családok ne kapjanak automatikusan támogatásokat az államtól. Minden egyébben egyet kell értenünk, hogy nagyon nehéz ezt meghatározni, de akinek meghatározták, abban nincs hibaszázalék, a hibaszázalék ott van, hogy nem lehet mindenkit elérni, aki magas jövedelmû, tehát továbbra is lesznek olyanok, akik - mint eddig - megkapják, pedig nem járna nekik ebbõl a szempontból.

A másik, amire reagálni szeretnék, Szilágyiné Császár Teréziának az a megjegyzése, amikor azt mondja, hogy az elsíbolt, bûncselekmények és különbözõ összeesküvések átal eltüntetett összegek lehetnek a források. Kérem, ezek nem valós pénzek, ezek hiányok. Ebbõl nem lehet a költségvetésben valamire fordítani, mert ha meglenne, akkor megfogható lenne. Ha megfogják ezeket az embereket, akkor legfeljebb majd költeni lehet a költségvetésbõl még arra, hogy tartósabb idõre, jól be lehessen õket csukni. (Derültség.) De igazából ebbõl összeg nem lesz, amit a másik oldalon el lehetne valamire osztani, hiszen ezek be nem fizetett, elsíbolt, ellopott, külföldre, ide-oda elmenekített összegek. Ezek a milliárdok nem állnak rendelkezésre. Ennek ellenére határozottabban fel kell lépni a feketegazdaság ellen, hogy jövõre vagy az idén újabb 12 milliárdot ne lehessen ugyanígy kisíbolni a költségvetésbõl.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage