Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mint ismeretes, a holland bajnokcsapat, az Ajax Amsterdam kitiltotta a magyar állampolgárokat, kitiltotta a sportszeretõ közönséget, a szurkolókat Amszterdamból, illetve Hollandiából. A televízióban Amszterdam város rendõrkapitánya nyilatkozott, hogy a magyar állampolgárokat szállító autóbuszt be sem engedik Amszterdam városába. Ez a hazai sajtóban is nagy port vert fel, és viták keletkeztek pro és kontra, hogy vajon ez az eljárás mennyiben sérti az európai jogokat, mennyiben sérti a két ország közötti kapcsolatokat.

Ez a sajtóban ugyan elhangzott, de én sem a külügyi, sem pedig a sportot felügyelõ belügyminiszter úrtól semmiféle nyilatkozatot nem hallottam, semmiféle lépésekrõl nem tudok, hogy õ tett volna ilyeneket.

Emlékeztetõül szeretném fölhívni a szíves figyelmüket, hogy Angliában nem oly régen az angol szurkolók olyan dolgokat mûveltek, hogy tömeghalál következett be. A ligából az angol csapatot kitiltották, de nem merték egyetlen állampolgárnak sem megtagadni azt, hogy Hollandiába beutazást nyerjen.

Pozsonyról is szólhatnék, ahol talán két évvel ezelõtt a szlovák mérkõzésen kommandósok a magyar állampolgárokat tettleg bántalmazták. Ettõl függetlenül a visszavágón Magyarországon nagyon sportszerû körülmények közt ott ültek a lelátón a szlovák szurkolók.

Ezek után néhány kérdést tennék fel tisztelt belügyminiszter úrnak, hogy miért hallgat a sportot felügyelõ Kuncze Gábor belügyminiszter úr, aki egyébként sportember, és õ az öreg fiúk kosárlabda-mérkõzésén elég szépen reklámozza magát, tehát egy sportembernek erre reagálni kellene. Vajon, kérdezem, fordult-e Kuncze Gábor képviselõ úr, illetve miniszter úr a nemzetközi sportszervezetekhez?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage