Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A téma már volt napirenden a parlamentben, akkor egy képviselõ azt a kérdést tette fel, hogy mit szándékozunk tenni az ellen, hogy hasonló jelenetek ne forduljanak elõ labdarúgópályákon.

Most a kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány miért nem tett valamit annak érdekében, hogy az Ajax ellen fellépjen. Azt gondolom, valóban sajnálatos, hogy egyes labdarugócsapatok bizonyos szurkolói olyan magatartást tanúsítanak a mérkõzéseken, amelyet itt mindnyájan elítélünk, és amelynek az elítélése sajnos, nemzetközi szinten is rendszeresen megtörténhet. Még nagyobb sajnálatomra szolgál, hogy ezek alapján aztán az adott csapat egész szurkolótáborát fogják megítélni, mint ahogy történik ez a mostani esetben is.

Én az Ajax intézkedésével nem értek egyet. Gondolom, hogy nem támogatja ezt sem a holland labdarúgó-szövetség, természetesen a holland kormány sem, és az UEFA is értetlenséggel fogadja ezeket az intézkedéseket.

Mindez azonban nem jelenti azt, vagy éppen ennek a következménye, hogy a magyar kormánynak e tekintetben tennivalója nincsen. Az ügyet az UEFA egyébként vizsgálja, és erre vissza fog térni, hiszen az ilyen kérdéseknek ez a megfelelõ rendezési módja.

A holland rendõrkapitány vagy amszterdami kapitány, ha ilyet nyilatkozott, akkor azt egyébként nagyon helytelenül tette.

Az egész ügynek azonban az a tanulsága, hogy itt nekünk magunknak kell a labdarúgópályáinkon rendet tenni ahhoz, hogy ilyen és ehhez hasonló esetekre ne kerülhessen sor.

Meg kell jegyeznem, hogy az Ajax nem élt az UEFA felé tiltakozással az ügyek miatt, ezért az UEFA nem marasztalta el ebben az ügyben a Ferencvárost, vagyis ennek a kérdésnek egyébként nemzetközi elõzményei egyáltalán nincsenek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage