Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt a szlovák-magyar alapszerzõdést illetõen megvizsgálta, hogy annak parlamenti elfogadása milyen eredményeket hozott a szlovákiai magyarság életében. Szomorúan állapítottuk meg, hogy pont az ellenkezõjét érte el, mint amiért a kormány megkötötte.

Egyrészt a szlovák parlament mind a mai napig nem ratifikálta az egyezményt, sõt a hatályos szlovák alkotmánnyal ellentétes, etnikai kisebbségeket sújtó nyelvtörvényt készítettek. Ezzel felgyorsult a magyarság asszimilációja. A törvény elõhírnöke a faji, nemzeti és etnikai hátrányos megkülönböztetéseknek. Közben a magyar középiskolák igazgatóit leváltják, tanárait elbocsátják, mivel ki mernek állni a magyar nyelv védelmében. Õk azonban munkahelyüket is veszélyeztetve vállalják a magyarságukat. A törvény az élet minden területérõl kisöpri a kisebbségi nyelveket, így a tévébõl, a médiából, a rádióból, a sajtóból, a közigazgatásból. De a rendõr, a tûzoltó, a kalauz és az utcasöprõ sem szólalhat meg magyarul. A templomokban nem lehet használni az anyanyelvet, egyházi esküvõt vagy temetést is szlovákul lehet tartani. A törvény magában hordozza a tömeges elbocsátás lehetõségét is, hiszen a szlovák nyelvtudást a foglalkoztatás feltételéül szabja. A nyelvtörvény után várható az új közigazgatási törvény, az új büntetõ törvénykönyv megalkotása, amely ugyancsak nem sok jót ígér a magyarságnak.

Miközben csaknem minden európai ország aláírta az Európa Tanács regionális és kisebbségi nyelvi chartáját, akkor Szlovákia nem a kisebbségi nyelveket, hanem épp ellenkezõleg, a többségi nyelveket védi a kisebbségektõl. Mindezek után az Európa Parlament nyilatkozatára a szlovák kormányfõ szóvivõje a testületet a hitleri Németországhoz és a brezsnyevi Szovjetunióhoz hasonlította, miután az Európa Tanács szakértõi több ízben elmarasztalták a nyelvtörvény tervezetét. Az alapjaiban hibás szerzõdés megbukott, hiszen megfelelõ garanciák hiányában nem tudta megakadályozni a nyelvtörvény elfogadását.

Kérdezem miniszter úrtól, hogyan kívánja a kormány megállítani a szlovákiai magyarság geocídiumát, azon túlmenõen, hogy különbözõ nemzetközi szervezetekhez fordultak. Ha nem tudják elérni, hogy a szlovákiai magyarság nyelvi kisebbségi jogait semmilyen diszkrimináció ne érje, levonja-e a külügyi kormányzat a szükséges konzekvenciákat? Várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage