Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAY ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Egészségnevelési, népegészségügyi és prevenciós szempontból alapvetõ, kiemelkedõ jelentõségû a sport, és nyilvánvalóan ezen keresztül a sportegészségügyi ellátás is. Tavaly 293 664 sportoló idõszaki alkalmassági vizsgálat céljából - amelyet miniszteri rendelet ír elõ -, 45 314 pedig panaszok miatt kereste fel ezen szakrendeléseket. 3610 esetben iskolai testnevelés alóli felmentés felülbírálása történt. Az összesen 342 588 vizsgálatot az Egészségbiztosítási Pénztár 150 millió forinttal finanszírozta.

A stabilizációs törvénycsomag hatásaként 78 millió forint átcsoportosításra került a sportegészségügyi ellátásból - nevesítés nélkül - a járóbeteg- ellátást finanszírozó kasszába, s felmerült a versenyzési engedélyért fizetendõ térítési díj lehetõsége is. Ez utóbbi elsõsorban a fiatalkorú sportolókat és a kis egyesületeket sújtaná, lehetetlenné téve az egészséges életmódra nevelést és az utánpótlás biztosítását annál is inkább, mert a kis létszámú élsport sportegészségügyi ellátását eddig is az OTSH finanszírozta.

Az elmondottakról a sportegészségügyi szakmai kollégium állásfoglalását és a magam véleményét fogalmazom meg kérdések formájában, természetesen pozitív választ várva.

1. Lehetséges-e, hogy a nélkülözhetetlen sportorvosi alkalmassági vizsgálat és szakellátás önálló szakrendelésként, az egészségbiztosító által finanszírozva, saját kódszámmal jelenjen meg?

2. Az iskoláskorúak, szabadidõs sportolók, kis egyesületek sportolói esetében biztosítható-e a térítésmentes, versenyzési engedély kiadásával összefüggõ sportorvosi vizsgálat?

3. A nemzetközi sportsikereinkben komoly szerepet játszó Országos Sportegészségügyi Intézet mûködése zavartalan lesz-e a gyógyító-megelõzõ ellátás szakmai és finanszírozási átalakítása közepette, különös tekintettel a közelgõ olimpiai játékokra? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage