Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Egyetértünk - azt gondolom - abban, hogy a sportegészségügy a megelõzõ szolgáltatások közé tartozik, és mint ilyen, állami feladat. Az volt a gond, hogy eddig ezen a területen is keverten jelent meg a megelõzés és a gyógyító munka.

A népjóléti tárca célul tûzte ki az egészségbiztosítás körébe szorosan nem tartozó és korábban is az egészségbiztosítási alapból csak átmenetileg finanszírozott szolgáltatások leválasztását a gyógyító ellátások pénzellátásától.

Ez fogalmazódik meg a sportegészségügy helyzetérõl készített kormány- elõterjesztésben, amely szerint a sportorvoslást mint megelõzõ tevékenységet a jövõben a költségvetésnek kell finanszíroznia. Erre a Népjóléti Minisztérium fejezet egészségfejlesztési célokra biztosított költségvetési keretébõl szándékozunk forrást elkülöníteni.

A sportorvosi vizsgálatok során felfedezett betegségmegelõzõ állapotok és betegségek, valamint a sportolás során keletkezett sérülések és betegségek gyógyítása - természetesen továbbra is gyógyító tevékenységként - a biztosítás keretében történik.

Ami az Országos Sportegészségügyi Intézetet illeti, itt meg kívánjuk tartani azokat a kutatási, megelõzési, szervezési, módszertani feladatokat, amelyek közvetlenül a sporthoz kötõdnek, ugyanakkor indokolatlan a területi ellátást biztosító fekvõbeteg-ellátás további mûködtetése.

Kérdéseire válaszolva elõször tehát azt mondhatom, hogy a hálózat finanszírozása a jövõben költségvetési forrásból fog történni; másodszor: így a sportolók alkalmassági vizsgálata térítésmentes marad; harmadszor: az Országos Testnevelési és Sportegészségügyi Intézet az átalakítás ellenére is - vagy a mellett - zavartalanul fog üzemelni. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage