Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Miniszter úr! Olyan városból jövök - Székesfehérvárról -, ahol a lakások fele távfûtéses. Az ehhez szükséges hõenergiát közel 90 százalékban a Székesfehérvár Fûtõerõmû Kft. biztosítja, de sajnos veszteségesen. Ennek bánatos tulajdonosa - az ÉDÁSZ Rt. - ezért a Kft.- t érthetõen értékesíteni kívánja, és ehhez ki is szemelt egy német céget. A meghirdetett pályázaton csupán városom indult a német cég ellen, s ezután a pályázatot a kiíró eredménytelennek minõsítette.

Tulajdonképpen mit akar a város? Biztonságos ellátást, amely meghaladja a versenytárs ajánlatát, aki ugyan hajlandó Székesfehérvár önkormányzatát is bevonni a hõtermelésbe, a tulajdonba, de legfeljebb 10 százalékos arányban. A helyzet az, hogy míg a hõtermelés az ÉDÁSZ Rt. tulajdonában levõ fûtõerõmû kft. kazánjaiban történik, addig az elosztóhálózat és a lakossági hõszolgáltatás a város tulajdona. S míg a lakossági árakat közismerten az önkormányzat határozza meg, addig a fûtõerõmûét az IKM.

Érthetõ hát, hogy a privatizációban a város érdekelt a jövõbeni lakossági árak alakulása miatt. Szeptemberben az ÉDÁSZ felmondta likvid hitelezési szerzõdését a fûtõerõmûvel, mire az kihirdette, hogy szeptember 18-ától mindenfajta hõszolgáltatást beszüntet. Képzelhetõ, hogy a tél közelében ez mekkora riadalmat okozott a lakosságnál. A beszüntetést sikerült elkerülni, de az ÉDÁSZ ezzel mégis elérte, hogy 30 millió forint likvid hitelt kapjon a várostól a fûtõerõmû mûködtetésére.

Mivel az ÉDÁSZ sem a tulajdonát az önkormányzatnak átadni, sem az ellátást biztosítani nem hajlandó - nyilván a deutsche márka iránti olthatatlan szerelem okán -, mi mást tehetett városom, a Fejér Megyei Vagyonátadó Bizottsághoz fordult, és az augusztus 30-án úgy döntött, hogy a fûtõerõmûvet az önkormányzat tulajdonába adja.

Az ÉDÁSZ úgy látván, hogy kiesik a sajt a csõrébõl, a döntés ellen kifogással élt az ön minisztériumánál. Ezért kérdezem öntõl, belügyminiszter úr, hogyan látja: bizonytalanná tehetõ-e több mint 20 ezer lakás téli fûtése a tulajdonviszonyokban rejlõ lehetõségekkel történõ visszaélés miatt? (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage