Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAY ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A társadalmi szervezetek kezelésében, illetve helyesebben 1992 óta ingyenes használatban lévõ állami ingatlanok tulajdonjogi rendezetlenségével kapcsolatos kérdés hangzott el három hete Ivanics István képviselõtársamtól, szintén a Pénzügyminisztériumhoz. Eredendõen én az Igazságügyi Minisztériumhoz címeztem ezt a kérdést, aminek az oka ki fog derülni a hozzászólásból is.

A szintén ezzel foglalkozó kérdésem tükrözi, hogy ez a probléma mennyire általános, mondhatni minden választókörzetet érintõ szakmai, de egyben politikai kérdés is. Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa önkormányzatának felkérésére körülbelül egy éve foglalkozom ezzel a kérdéskörrel. Ez év augusztusában az Igazságügyi Minisztériumtól kapott levél alapján reménykedtünk, hogy az idevonatkozó törvényjavaslat hamarosan a Ház elé kerül. Ezen ingatlanok jelentõs részében elismert társadalmi szervezetek, alapítványok és civil szervezõdések mûködnek. Csak néhányat említek meg, a teljesség igénye nélkül. Mûszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat, Magyar Vöröskereszt, Magyar Autóklub és még lehetne sorolni. Ezek tevékenységének finanszírozásában, szervezésében, a tulajdonviszonyok tisztázása nélkül zavarok várhatók, zavarok feltételezhetõk a közeljövõben. Az évek óta halasztódó és eddig ezért már nagy kárt okozó elkerülhetetlen állagmegóvás és talán elvárható fejlesztési munkálatok sem fognak megtörténni a tulajdonviszonyok rendezéséig.

Három héttel ezelõtt államtitkár úr azt válaszolta, hogy a kérdéskör megoldása folyamatban van, és talán már mondhatni, hogy a kodifikációs szakaszhoz érkezett. Ennek fényében kérdezem önt ismételten, mire számíthatnak az érintett társadalmi szervezetek, civil szervezõdések és önkormányzatok, megfelelõ politikai akarat mellett mikor oldódik meg ez a már évek óta húzódó probléma. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage