Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselõ úr kérdésére válaszolva alapvetõ szempontként le szeretném szögezni, hogy a bankok önálló üzleti vállalkozások, melyek mûködését a pénzintézeti törvény szabályozza. E törvény szigorú elõírásokat tartalmaz a bankok megengedhetõ kockázatvállalására vonatkozóan, annak érdekében, hogy a kockázatvállalás ésszerû határok között maradjon, és így ne kerüljön veszélybe az a pénz, amit a betétesek bíznak rá a bankra. Mindezek alapján abból kell kiindulni, hogy a bankok hitelezési döntéseiket önállóan, az ezzel együtt járó kockázatért felelõsséget vállalva, a törvényi szabályokat betartva, saját üzletpolitikájukat szem elõtt tartva hozzák meg, abba az állam direkt módon nem szólhat bele. Ez vonatkozik a hitelek átütemezésére is. Az is természetes, sõt törvény által elõírt kötelezettség, hogy a bankok hiteleiket megfelelõ fedezetekkel biztosítsák.

(15.20)

Ilyen fedezet lehet az eladható termény, amelynek eladhatóságát elsõsorban felvásárlási szerzõdésekkel igazoltatják.

A képviselõ úr által jelzett probléma enyhítése érdekében a kormány olyan intézkedéseket tehet, amelyek könnyítik a mezõgazdasági termelõk hitelfelvétellel kapcsolatos terheit, illetve amelyek csökkenthetik a bankok kockázatát. Így '92 óta egyre bõvülõ termékkörben a mezõgazdasági termelõk az éven belüli lejáratú növénytermesztési hiteleikhez 10 százalékpontos kamattámogatást kapnak. A búza és a kukorica esetében a hitel 70 százalékára az állam visszafizetési garanciát vállal. Lehetõség van arra is, hogy a termelõ betakarításkor, ha nem akarja terményét azonnal értékesíteni, közraktárban helyezze azt el, és a közraktári letéttel mint fedezettel biztosítva újabb hitelt vegyen fel, ezzel váltva ki az eredeti hitelt. A 10 százalékpontos támogatás ehhez a hitelhez is jár, így a hitelcsere nem jelent tehernövekedést.

A támogatási rendszer automatikus eleme, hogy természeti csapás esetén további 10 százalékpont kamatkedvezmény vehetõ igénybe.

Ezen túlmenõen rendkívüli intézkedésként a kormány az aszálykárok enyhítése érdekében '93-ban és '94-ben is, amennyiben a bankok a hiteleket prolongálták, meghatározott határidõig vállalta a kamattámogatás további folyósítását. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage