Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Mint ön is tudja, a háziorvosi körzetek finanszírozása két részbõl tevõdik össze: egy fix támogatásból és a bejelentett lakosságtól függõ fejkvóta szerinti teljesítménydíjazásból.

1995 októberétõl havonként ez a fix támogatás 50-80 ezer forint között mozog. A háziorvosi rendelõk bevételei pedig körülbelül 1500-1800 fõ bejelentkezett beteg esetén, úgy gondoljuk, a mûködés feltételeit biztosítják, így biztonságosan mûködtethetõk a háziorvosi körzetek.

Szeretném azt is megemlíteni, hogy a beterjesztett egészségbiztosítási költségvetés 1996-tól a háziorvosi ellátás finanszírozására is tartalmaz többlet-elõirányzatokat.

Az sajnálatos, hogy az energiaár-emelkedés hátrányosan érintette az egészségügyi intézmények mûködtetését is, és az olajár-emelkedés következtében ez a fûtési mód vált a legköltségesebbé.

A háztartási tüzelõolaj-fogyasztás áremelkedésével összefüggõ kompenzációs rendszer az önkormányzatok számára ma nem teszi lehetõvé, hogy a háziorvosi rendelõt vagy más intézényeiket kedvezményes tüzelõolaj-ellátásban részesítsék, de az államháztartás rendszere arra módot ad, hogy más területen felszabaduló pénzeszközeiket az önkormányzatok a háziorvosi rendelõk fûtésének többlettámogatására is fordítsák mindaddig, amíg a rendszert átalakítják egy kevésbé költséges formára.

Tehát én azt gondolom, hogy a vetkõzéssel járó betegvizsgálat, ha ez orvosilag szükséges, a fûtés hiánya miatt nem akadályozható. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage