Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány tudomásom és információim szerint november 9-én elfogadta a Miniszterelnöki Kabinetiroda készítette modernizációs vitaanyagot, amely a "Magyarország az új Európában" címet viseli.

Én is elolvastam. Az anyag csodaszép, egyes helyein kifejezetten költõi, ahogy a tett kormányintézkedésekkel szemben vázolja fel elképzeléseit. Utalok csupán arra, hogy a modernizációs stratégiát olyan alapokra építi, mint az emberi tõke, vagyis jól képzett, rugalmas munkaerõ, testileg, lelkileg egészséges lakosság, mint az európai integrációra felkészülõ szociális és egészségügyi intézkedések, mert az anyag szerint "Az Európai Unióban a szociálpolitika és a munkaerõ-politika az átfogó gazdasági stratégia szerves részévé vált, és ezt az utat kell követnie Magyarországnak is a felkészülés éveiben." Hát, a márciusi kormányprogram vagy az egészségügyi vitanapon a patkó mindkét oldaláról elhangzott véleményének tükrében ez legalábbis furcsa.

Másutt pedig mintha az elõzõ kormány törekvéseire utalna, amikor leírja, hogy a modenrizációs stratégia célja a középrétegek megerõsítése. Szó van még többek között "A felkészülés politikai dimenziója" címszó alatt a helyi szinteken történõ döntések, vagyis a subsidiaritás alkalmazásáról, ami európai ízû dolog - de akkor ki és mi ellen folyik az önkormányzatok függetlenségi harca? Szó van az anyagban a pártatlan és kiegyensúlyozott közszolgálati tájékoztatásról, sõt még a hatékony honvédelemrõl is. Nem részletezem tovább. A kép olyan, hogy az SZKP huszonvalahanyadik kongresszusa is megnyalná mind a húsz ujját. Ez az, amikor a kommunizmus fényes horizontja látszik - azaz immár a kapitalizmusé -, ahogy a régi vicc helyre tette a dolgokat, hogy a horizont, a látóhatár olyan virtuális vonal, amelyhez hogyha közeledsz, az egyre távolodik.

Az anyag indokló részében az szerepel, hogy az ország hosszú távú politikai, jogi és közigazgatási céljait kívánja megfogalmazni, és az összeállító széles körû szakmai és politikai vitára számít.

Az ütemterv szerint a viták részt vevõi tudományos fórumok, civil szervezetek, pártfórumok, nemzetközi szakértõk, országos, regionális vitafórumok, hazai nemzetközi szervezetek, minisztériumi tárcák, Érdekegyeztetõ Tanács és végül következik a kormány végleges állásfoglalása és ennek alapján a feladatok kijelölése.

Kérdésem: ennek a szép, régi vágású társadalmi vitának a közel végtelen anyagát hogyan kívánja a kormány végleges állásfoglalássá érlelni, hogyan kívánja kijelölni a feladatokat és miben látja végrehajtásuk biztosítását? (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage