Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Mielõtt választ adnék, engedje meg elnök asszony, néhány gondolatot elmondjak én is.

Tisztelt Miniszter Úr! Én felkészültem jöttem ide, erre az interpellációra, és utánanéztem hazánk statisztikájának az 1990. évi népszámlálás adatai alapján. Ezek szerint Magyarországon a következõ nemzetiségek élnek, a következõ létszámban: német 30 824, horvát 13 570, román 10 740, szlovák 10 459, szerb 2905, szlovén 1930. Ez összesen 70 428, az 1990. évi 10 374 823 fõs lakosságnak a 0.67 százaléka.

Ne haragudjon meg, ilyen körülmények között arról beszélni, hogy 852 település tekinthetõ nemzetiségi településnek, kérem, nevetséges állítás. Engedje meg, a történelmi statisztika számomra sem oly magas, mint prepának a logaritmus. Tehát nyugodt lélekkel állíthatom, hogy Magyarország Európa nemzetiségi szempontból egyik legegységesebb országa. Itt tehát igenis fel kell tenni azt a kérdést, hogy cui prodest? Mert aki ilyen adatokat terjeszt, az nem a magyarság barátja, s hogy ezt hivatalos kiadványban tehesse meg, ezt a magam részérõl túlzásnak tartom.

Végtelenül szomorúan kell megállapítanom, hogy az elhangzott válasz szerint miniszter úrtól igen messze áll a népben, nemzetben és hazában való gondolkodás. (Zaj az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.) Tehát válaszát nem fogadom el. (Az MSZP padsoraiban több képviselõ kézlegyintéssel fejezi ki nemtetszését.) Lehet integetni. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage