Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium, annak dacára, hogy a koalíciós kormányprogramban hivatásrendi kamarák, köztestületek felállítása nem szerepelt, nem zárkózott el az ez irányú kezdeményezések fogadásától és megtárgyalásától. Török András kulturális helyettes államtitkár úr szakosztályaink bevonásával folyamatosan foglalkozott a jelzett témakörrel, többször egyeztetve és megvitatva az érintett szervezetek vezetõivel a felmerülõ kérdéseket.

Az ennek alapján elkészített elõterjesztés tervezetét megküldtük véleményezésre az érintett szaktárcáknak is. Az egyeztetések során nem sikerült egyértelmûen, kételyek nélkül meghatározni a kamarák létrehozásának indokoltságát. Felmerült továbbá, hogy a kamarai szervezõdések által megjelölt feladatok jelentõs része egyesületi formában is ellátható, a fennmaradó, hatósági jellegû feladatok a törvényi szintnél alacsonyabb, kormány-, illetve tárcajogszabályokkal is biztosíthatók lennének. Az érintett szaktárcáktól beérkezett vélemények ismeretében a helyzetet úgy értékeltük, hogy a fennálló bizonytalanságok kiküszöbölésére, a szükséges döntési alternatívák kimunkálására a kamara elnevezés használatára a törvényben meghatározott határidõig kevés esély van, s ez az Országgyûlés törvényalkotói programjának rendkívüli zsúfoltságát tekintve egy erre vonatkozó törvénytervezet megtárgyalására és elfogadására december 31-éig már nem ad lehetõséget.

A döntést nehezíti az a tény is, hogy az Országgyûlés a nonprofittörvényt még nem alkotta meg. Miután a hivatásrendi kamarák egyértelmûen a nonprofit szférába tartoznak, az ezek létrehozására szolgáló szabályozásnak azzal teljes mértékben konformnak kell lennie. Ezért a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium úgy döntött, hogy a jelenlegi törvényhozási szakaszban a vonatkozó törvényjavaslatot nem nyújtja be. Ez a döntés nem jelenti a téma egyszer s mindenkorra történõ lezárását. Az ezzel kapcsolatos munkát folytatni kívánjuk, s a lehetséges változatok kimunkálását a ma még nem egyértelmûen megítélhetõ kérdések tisztázását követõen, a nonprofittörvény elõírásaival összhangban kell a szükséges döntést meghozni. Ez bár azzal jár, hogy az eddig is egyesületként mûködõ kamarai szervezetek esetleg csak átmenetileg kénytelenek nevüket megváltoztatni, lehetõvé teszi mind a társadalomnak, mind az érintett hivatásukat gyakorlóknak legmegfelelõbb jogkörnyezet kialakítását.

Képviselõ úr kérdésére, összegezve, az alábbiakat tudom válaszolni. Elképzelhetõnek tartom az önálló szakmai hivatásrendi kamarák felállítását, de a vonatkozó szabályozást a nonprofit-törvény létrehozását követõen, a vitatott kérdések tisztázását követõen, annak figyelembevételével látom célszerûnek. Kérem a tisztelt Országgyûlést és képviselõ urat, hogy válaszomat fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

(16.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage