Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Szegeden 1976 óta mûködik piac, ezt 1992-ig a város központi élelmiszerpiacán üzemeltetett nagybani zöldség-gyümölcspiac is jelentette. Amikor ez már ott nem volt üzemeltethetõ, akkor áthelyezték a kisdorozsmai nagybani piacra, az E5-ös út mellé. Ez egy nagyon jó fekvésû piac, az emberek szeretnek odajárni.

Az Agroker Szeged Rt. úgy döntött, hogy egy saját piacot hoz létre. A szükséges engedélyeket megkérte, ezeket az önkormányzattól megkapta, és ezután õ is üzemelteti, mûködteti ezt a piacot. Azt gondolom, hogy az ellentét éppen abból fakad, hogy esetleg a két piac valakik szerint túl nagy ezen az egy nagy szegedi piacon, és ez különbözõ problémákat vethet fel.

Az Agroker vezetõi '94-ben és ezt követõen is több szervnél kezdeményeztek eljárást annak érdekében, hogy az önkormányzat által fenntartott nagybani piac mûködését szüntessék be. Megkeresték a köztársasági megbízotti hivatalt annak idején, majd jogutódját, a megyei közigazgatási hivatalt, a városi ügyészséget, a Földmûvelésügyi Minisztériumot, az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumot, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumot és a Belügyminisztériumot.

Céljukat nem érték el. Azt kell mondanom, hogy a szegedi önkrományzat piacfenntartó tevékenységével kapcsolatban nincs szó összeférhetetlenségrõl, ehhez joga van a szegedi önkormányzatnak. Arról sincs szó, hogy bármely államigazgatási szerv akadályozta volna az Agroker Szeged Rt. által fenntartott nagybani piac mûködésének megkezdését avagy folytatását. A piacok tevékenységét a különbözõ szervek vizsgálják, és azt általában rendben levõnek találták.

Ilyen ügyekben a kormányzatnak nem szükséges állást foglalnia, a megfelelõ eljárások biztosítják a felügyeletet. Abban az esetben, ha valakinek ez ellen bármilyen kifogása van, akkor bírósághoz fordulhat ezekben az ügyekben. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage