Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója tisztában van azzal, hogy a privatizáció a rendszerváltás egyik legfontosabb dimenziója. Szintén tisztában van azzal, hogy a privatizáció sebessége, formái, feltételei jelentõs befolyást gyakorolnak a nemzetközi üzleti körök Magyarország-képének alakulására. Hasonlóképpen nem vitatható az a körülmény sem, hogy a magyar energiaszektor gyors korszerûsítésre szorul, és ez a korszerûsítés az erõforrások jelenlegi szûkössége mellett önerejébõl nehezen hajtható végre, a feltõkésítés mindenképpen követelmény a magyar energiagazdálkodás korszerûsítése szempontjából.

Ugyanakkor azonban a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója aggályosnak tartja azt a kormányhatározatot és állásfoglalást, amely teljes körû, gyorsított privatizációval elképzelhetõnek tartja a magyar energiaszektor teljes mértékû átadását külföldi tulajdonba. Az ezzel kapcsolatos aggályok már sokszor megfogalmazódtak, és valószínûleg nem is vitathatók. Nyilvánvaló, hogy egy teljes körû privatizáció egy olyan szektor esetében, amely nem devizakitermelõ, de haszontömege, hozamtömege profitátutalás esetében a fizetési mérleget terheli, külsõ egyensúlyi problémát is jelent. Hasonlóképpen: ismereteink jelenlegi szintjén, hatásvizsgálatok hiányában nem tudjuk felmérni, hogy a teljes körû privatizáció és külföldi kézre juttatás milyen inflatórikus erõket szabadíthat fel egy olyan idõszakban, amikor amúgy is rendkívül aktív az árfelhajtó erõk mûködése. Minden ilyen folyamat egymást kölcsönösen támogató inflációs hatásokat erõsíthet fel. Nem látjuk a garanciákat az árfelhajtó erõk megfékezésével kapcsolatban. Nem akarok utalni arra a fejlõdõ világban, közepesen fejlett országokban régóta jól ismert problémára, hogy egy teljes körû energiagazdálkodási privatizáció megkoptathatja a nemzeti döntési központok szuverenitását, autonómiáját. Feltételes módban szóltam, mert ugyancsak nem látunk kõbe vésett garanciákat azzal kapcsolatosan, hogy egy ilyen veszély nem következik be.

Tisztelt Országgyûlés! Az egyén szellemi fejlõdésében vagy a megismerési folyamatban rendkívül nagy jelentõségû bizonyos szakaszhatárok elérése. Nagyon fontos szakaszhatár az, amikor az egyén, a döntéshozó felismeri, hogy ismereteinek és információinak korlátai, korlátoltsága milyen mértékû döntési bizonytalanságot alakíthat ki. A jelenlegi helyzetben nem állnak rendelkezésünkre, sem a kormány, sem az Országgyûlés, sem a társadalom rendelkezésére azok az információk, ismeretek, amelyek egy megalapozott döntést ebben a kérdésben - különösen a többségi külföldi tulajdon kérdésében - lehetõvé tennének. Úgy gondoljuk, hogy ebben a pillanatban rendkívül nagy a nyitott kérdések száma. Az ország és az Országgyûlés tisztánlátása szempontjából sürgetõ követelmény, hogy a kormány adjon tájékoztatást és elemzést a privatizáció eddigi folyamatáról és a döntés lehetséges következményeirõl. Ennek hiányában felelõsségteljesen állást foglalni nem lehet. Ezért nem tudjuk támogatni a gazdasági bizottság javaslatát, és ezért az MDF parlamenti frakciója javasolja a kérdés további napirenden tartását és tárgysorozatba-vételét. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage