Herbály Imre Tartalom Elõzõ Következõ

HERBÁLY IMRE, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezõgazdasági bizottság megtárgyalta az 1511. számon benyújtott törvényjavaslatot és a következõ megállapításokat tette.

A törvénytervezet hiányt pótol, kiindulásként elfogadható. Komplexen foglalkozik a területfejlesztés és területrendezés egymástól elkülönülõ, de mégis összefüggõ tennivalóinak tisztázásával. Kellõ alapossággal, érthetõ módon tisztáz alapfogalmakat, például területfejlesztés, területrendezés, régió, kiemelt térség és így tovább.

Ezután már mintegy kellemetlenkedés a törvényjavaslat negatívumként felvetett hibáit említeni. Logikailag eléggé nem érthetõ módon, érthetetlen módon - miközben a javaslat rögzíti, hogy a területfejlesztés célja a különbözõ fejlettségû régiók helyzetének javítása - kiemelt térségként csupán két, egyébként fejlett vidéket, Budapest és agglomerációja, a Balaton és környéke területet jelöli meg. Megfeledkezik az Alföldrõl, az elmaradott, de potenciálisan kiemelésre érdemes tájról. Talán nem is véletlenül.

A második ilyen: a törvényjavaslat következetesen használja - elsõsorban a megyei területfejlesztési tanácsok összetételét taglalva - a területfejlesztési önkormányzati társulások fogalmát mint az egyes kistérségek legitim megjelenítési lehetõségeit. Mivel az elmúlt években az egyesülési törvény alapján alakult és leginkább településfejlesztési célokat teljesítõ települési szövetségek jöttek létre, nem tartjuk indokoltnak egy átalakulási hullám beindulását.

Végül, miközben a vitában résztvevõk a túlzott tagoltság veszélyére hívták fel a figyelmet, attól is óva intettek, hogy esetlegesen egy túlzott centralizáció következzen be.

Mindezen észrevételek ellenére és a felvetett problémák mellett a bizottság - az írásban kiadott ajánlásban rögzített szavazati aránnyal - általános vitára alkalmasnak tartja a benyújtott törvényjavaslatot és azt módosító indítványokkal javíthatónak ítéli meg. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage