Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségének elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak! Az önkormányzati és rendészeti bizottságban a hat ellenszavazat mellett a Szabad Demokraták Szövetsége tartózkodással jelezte e törvénnyel kapcsolatos véleményét.

Az elõbb elhangzottak kiegészítéseként szeretném elmondani, hogy az elõterjesztéssel ellentétben a Megyei Önkormányzatok Szövetsége elégedetlen e törvényben kapott újabb lehetõségekkel és eszközökkel. Ennél nagyobbat várt.

(20.00)

A Megyei Jogú Városok Szövetségében a törvénnyel való egyet nem értés fogalmazódott meg, hasonlóan a Kisvárosok Szövetségéhez. A Faluszövetség és a kistelepülések, a TÖOSZ és az országos szövetségek esetében pedig megfogalmazódott, hogy a kistérségek, a kisrégiók nagyobb lehetõséget kapjanak, amikor egy alulról építkezõ rendszer kialakításán dolgozunk.

Azt már csak a humor kedvéért említem meg - hiszen igazságügy-miniszter úr is itt van, és régóta napirenden szerepelnek a középszint kérdései -, hogy vita alakult ki abban, hogy ez a negyedik tanácstörvény vagy a második tanácstörvény módosítása. De ezt a vitát hamar lezártuk, hiszen akadémikus jellegûnek tûnt.

Tisztelt Ház! A törvény, egy jó törvény kialakításában azok is egyetértenek, akik nemleges szavazattal járultak hozzá, hogy a törvény a parlament elé kerüljön. Szeretnénk, ha ezek a módosítások kellõ idõben - ugyanúgy, ahogy az elõbbi hozzászólásomban is említettem -, a bizottságok elnökeivel megvitatva bizottsági szintre emelkednének, s ebben számítunk miniszter úrnak az elõkészítõ munkában részt vevõ apparátusára, a minisztérium dolgozóira is, hogy megfelelõ kodifikációval ez a törvény javítható, és a késõbbiekben továbbfejleszthetõ legyen úgy, ahogy utal erre néhány cikk, amely szerint ennek a törvénynek a kibontakozását újabb törvény megalkotásával teszi még európaibbá, még modernebbé.

Egy gondolatot, tisztelettel kérem, elnök asszony, még engedjen meg. Ez pedig az, hogy szeretnénk, ha a törvény nemcsak egy kiegyenlítõ törvény lenne, hanem nagyobb hangsúlyt fordítana arra is, hogy a már mûködõképes és fejlõdésnek indult régiók is megtarthassák vonzásukat, és ne maradjanak támogatás nélkül. Azt pedig az önkormányzati bizottság mindegyik tagja rosszallja, hogy az az ötmilliárd forint, amely az induláskor rendelkezésre áll, az önkormányzati mûködési források elvonásából keletkezik, és erre nem talált más forrást a kormány.

Tisztelettel itt is javasoljuk, hogy a költségvetés vitájában ne csak az önkormányzati lobbynak legyen lehetõsége és ereje arra, hogy ezt a forrást máshonnan szerezze meg, hanem mindenki, aki hisz a területfejlesztésben és a regionalizmus kialakításában, támogassa újabb források keresését. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage