Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a lehetõséget, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Urak! Nagyon köszönöm és tisztelem a hozzászólásokból kicsendülõ aggodalmat, csak arra kérem önöket, hogy a tényeket is szíveskedjenek szigorúan figyelembe venni. Az ominózus cikk után magam is utánanéztem: nem 16, hanem 9 bíró ment el. A fõvárosban 1995-ben összesen 28 bíró ment el, de 28 új kinevezés is történt.

(13.20)

Ennyit tehát a tényekrõl.

A kormányzat tudja és érzi a saját felelõsségét és minden lehetséges eszközt felhasznál azért, hogy a bíróságok munkafeltételeit biztosítani tudja. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezek a problémák természetesen nem az utolsó egy esztendõben halmozódtak fel, hosszú idõszak eredményeképpen kumulálódnak, és ezt ön, képviselõ úr, nagyon jól ismeri, hiszen az igazságügyi tárcánál négy évig töltött be vezetõ funkciót.

Folytatjuk azokat a beruházási programokat, amelyek a munkafeltételek javítását szolgálják: január 8-án kerül átadásra a Budai Központi Kerületi Bíróság, ahol 6 ezer négyzetméteren minden bíró egyedül dolgozik majd egy szobában. A tényeket, képviselõ urak, kérem, hogy tiszteljék és vegyék figyelembe! Folytatódik azonban a program Székesfehérváron, Miskolcon, Orosházán, a fõvárosban és másutt is, természetesen a lehetõségeinkkel arányban.

Hasonlóképpen gondolkodunk a bírák személyi juttatásairól is. Egyetlenegy fillért nem használtak fel dologi kiadásokra a bírák személyi juttatásából. 242,8 milló forint jutalmat fizettek ki október 31-éig a bíráknak, úgy, hogy ez nem foglalja magában a kötelezõ 13. havi bér kifizetését, és természetesen, decemberben még újabb lehetõség is lesz jutalmak kifizetésére. Valóban, az igazságügyi tárca - az Országos Bírói Tanáccsal együtt - a kormányzat elõtt képviselte a bírói, ügyészi pótlék felemelésének igényét, és mindezt a kormány akceptálta. Tehát nem nézzük tehetetlenül mindazt, ami a bíróságoknál történik.

Végezetül egy zárógondolatot, tisztelt képviselõtársaim. (Az elnök csengetéssel jelzi az idõ múlását.) Az nem szerencsés, ha meg nem alapozott információk alapján ezekkel megzavarjuk az e fontos jogállami intézmények mûködéséhez szükséges stabilitást. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage