Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! A négy éve folyó, sok hibával terhelt kárpótlási folyamat során több mint fél millió honfitársunk jutott bizonyos földtulajdonhoz. De vannak olyan esetek, amikor nagyon sok honfitársunk elátkozza ezt a '91. évi XXV. törvényt. Most a közelmúltban nagyon sok indulatot kiváltó két esetrõl szeretnék beszélni: egyik a Budapest környéki árverések, jelesül a szentendrei árverés, a másik a sokkal nehezebb és szinte már polgárháborús viszonyokat eredményezõ kárpótlási folyamat a Békés megyei Gádoros községben.

Szentendre városában körülbelül 500 szentendrei lakos próbálja az I. kárpótlási földalapnál a kárpótlási jegyét földalappá cserélni, földtulajdonná átváltani. Ez nagyon nehezen megy, mert ennek körülbelül ötszöröse a Budapestrõl kiáramló kárpótlásijegy-tulajdonos. Ugyanis az I. kárpótlási földalap még nem szabályozta, csak késõbb változott a helyben lakók elõnyére a kárpótlási törvény, tehát az I. kárpótlási földalapra még nem vonatkozik az, ami elvileg lehetõvé tenné azok részvételét, akiknek ott volt a földjük. Sokan spekuláns szándékkal jelennek meg, és a regisztrálás után történnek a bejelentkezések. Ezért a földrendezõ bizottság több ízben kezdeményezte a tisztelt Kárpótlási Hivatal elnökénél, Nagy Ferenc úrnál, hogy függesszék fel ezeket az - úgymond - árveréseket. De ez még nem történt meg, és kérik közjegyzõ jelenlétét, mert úgy látják, hogy e nélkül nem lehet a jelenlegi jog és törvény szerint végrehajtani ezeket az árveréseket. Rendkívûl tumoltuózus és nagyon veszélyes helyzet alakulhat ki Szentendrén is.

De sajnos már kialakult ennél sokkal nehezebb és szinte régi múlt századi viharsarki állapotokat idézõ helyzet - a Tisza, Maros és Körös közeit hívták Viharsaroknak - Gádoros községben, ahol körülbelül hasonló állapotok alakultak ki, mint a múlt században. Mirõl is van szó? Az emberek, az eredeti tulajdonosok gyakorlatilag meg tudták oldani a földrendezõ bizottsággal és az önkormányzattal együtt a reprivatizációt. Magyarul: megkapták az eredeti tulajdonosok kárpótlási jegyeiket, sajnos itt azonban iksz százalék nem kapta meg a bürokrácia miatt. Õk azonban jó falusi lakosként - mivel a megélhetés Gádoros községben, mint ahogy az ország nagyon sok falvában, településén nem lehet más, csak a mezõgazdaság és élelmiszeripar - megegyeztek egymással. Ez kellene az egész országban, hogy végre a társadalmi megegyezés olyan szintre jusson, hogy élni és élni hagyni. Ezt meg akarták valósítani a derék gádorosi polgárok és a földrendezõ bizottság is nagyon szép munkát végzett. Az összes kárpótlási jegy eredeti tulajdonost összeírták, szerencsére Gádoros nem Szentendre, hogy oda mondjuk budapestiek ezrével áramlanának ki, tehát nyilván a helyben lakók akartak licitálni és ezer forint per aranykorona értéken megegyezés alapján elõször még a téesszel is meg tudtak állapodni és szépen kimérték a földeket.

(13.40)

A tsz ezt nem vette jó néven. Úgy látszik, az a régi visszavágás, az a bosszú elõjött belõlük, és most, egy héttel ezelõtt zöldellõ búzavetéseket - körülbelül 55 hektárt, 60 személy földjét - kiszántottak. Móricz Zsigmond "Barbárok"-jában olvasható ilyen barbár tett, hogy egy értéket tönkrevernek csak azért, hogy bosszút álljanak.

Tehát, tisztelt államtitkár úr - mert ön most itt agrárügyekben a rangidõs, ahogy látom, a miniszter úr nincs itt -, kérem önt, hogy azonnal vizsgálják felül ezt az esetet, mert gyakorlatilag valóban polgárháborús viszonyok alakulhatnak ki Gádoroson. Nagyon elítéljük ezt a módszert, hisz' a tsz-nek semmilyen bírósági végzés nem állt a rendelkezésére, hogy ilyen barbár tettet vigyen véghez, hogy kiszántsa a zöldellõ búzavetést. A búza élet, a jövõ évi életünket biztosítja ez a kenyérnek való. Aki ilyet tesz, véleményünk szerint csak barbár tett elkövetõje lehet.

Tehát kérem a tisztelt államtitkár urat, hogy ebben a konkrét ügyben azonnali intézkedést tegyenek, és próbálják megoldani a szentendreieknél is a közjegyzõnek ezt a kérését, hogy megoldódhassanak azok az árverési problémák, amelyek ma - sajnos - nagyon sok településünket jellemzik. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage