Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak a pontosítás kedvéért: ma Magyarországon agrárügyekben igen sok szervezetnek van kompetenciája, és a Varga képviselõtársam által felhozott engedélyeket nem a földmûvelésügyi tárca adta ki. Ezzel együtt természetesen komoly probléma, hogy több engedély ment ki, mint amennyire egyébként lehetõség lenne. De úgy gondolom, nem az a kérdés, hogy több ment ki, hanem az, hogy mi lesz jövõre.

Ebben a vonatkozásban az ellenzék - éppen az újságokon keresztül is - gyõzelmi híradásokat ereget meg, miszerint az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényben az ellenzék fényes gyõzelmet aratott. Éppen annak a lehetõségét vették el, hogy a tárca felelõssége fokozódhasson. De errõl természetesen újra kell majd beszélnünk. Erre fog majd lehetõséget adni az agrárpiaci, illetõleg a búzamizéria kapcsán megalakult mezõgazdasági bizottsági albizottság, amelyik stratégiai és piacszabályozási kérdésekkel foglalkozik, mihelyt a jelentést az Állami Számvevõszéktõl és a Versenyhivataltól megkapja.

Úgy gondolom, természetes, hogy e költségvetési idõszakban nagyon sokféle impulzus éri a képviselõtársakat. Éri õket olyan jellegû is, amirõl Varga Mihály szólt. A költségvetési vita kellõs közepén vagyunk, indítványokból, idõnként - már bocsánat - nem kellõen végiggondolt indítványokból a végeredményre még kár volna következtetni. Úgy hiszem, hogy ez a parlament egy vitatkozó parlament, a zárószavazásig minden bekövetkezhet, mint ahogy erre is jó példát szolgáltatott épp az agrárpiaci rendtartási törvény. Épp ezért úgy gondolom, hogy nem a tárca bírálata, sokkal inkább az emberek problémáinak a megoldása lehet az egyedüli célja egy ilyen napirend elõtti hozzászólásnak. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage