Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Múlt heti ülésünk után az ellenzék támogatta a Házszabálytól való eltérést, azt azonban nem szívesen támogatjuk, hogy házszabályellenesen tárgyaljon a Ház.

A Házszabály 97. §-a szerint az indítványokat szabályszerûen kell benyújtani. A nem szabályszerûen benyújtott indítványokat elõször az elnök utasítja el, és mindegy, hogy önálló vagy nem önálló indítványról van-e szó. A Házszabály e szakasza rendelkezik arról, hogy az indítványokhoz indokolást kell fûzni, és ennek az indokolásnak bizony ki kell terjednie a társadalmi és a számszerûsített, várható gazdasági hatásokra.

Ez a módosító javaslat olyan nagy horderejû módosító javaslat, hogy nincsenek a képviselõk döntési helyzetben mindaddig, amíg ezeket a várható társadalmi és gazdasági hatásokat az elõterjesztõ nem nyújtja be. Miután kérdéses, hogy ki az elõterjesztõ - a kormány vállalt keresztapaságot Keller úr módosító javaslata felett, vagy fordítva történt -, mindenesetre azt fogjuk kérni az elnök asszonytól, hogy mindaddig, amíg az elõterjesztõk nem pótolják ezt a hiányosságot, az általános vitát ne zárja le.

Azt az eljárást, amelyet Kósa Lajos képviselõ úr vázolt, eggyel szeretném kiegészíteni. Az a csomag, amiben Keller képviselõ úr benyújtotta a javaslatát, T/1571/185. számú november 14-ei keltezéssel került becsatolásra. Ugyanakkor a november 25-ei újság, amelyre a pénzügyminiszter úr is hivatkozott, közölte azt az adótáblát, amelyet Keller úr javaslatában megfogalmazott. Minden tételében szó szerint ugyanaz, holott az ÉT nem hozott semmiféle állásfoglalást. Ezt sem a munkavállalók, sem a munkaadók nem fogadták el. Ezért nem értettük, kinek a javaslata ez. De akárkinek a javaslata: házszabályszerûen kell benyújtani. És ismételten kérem elnök asszonyt, hogy az általános vitát ne zárjuk le addig, amíg ezt a házszabályi hiányosságot az elõterjesztõ nem pótolja. Köszönöm. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage