Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Csak hogy a múlt hét néhány eseményére visszautaljak: nem tudom, megfigyelték-e, hogy a pénzügyminiszter úr lemondási szándékának bejelentése után, nyilván ezzel valamilyen összefüggésben, a budapesti tõzsdeindex esett, majd amikor visszavonta lemondási szándékát - a budapesti tõzsdeindex tovább esett. (Derültség.) Tehát azt a tényt, hogy a pénzügyminiszter iránti bizalom valamiféle bizalmat jelent a kormány gazdaságpolitikája iránt, a tõzsde azzal reagálta le, hogy mindegy, a pénzügyminiszter úr milyen lépéseket tesz, milyen események történnek körülötte, a gazdaság ezt rendkívül rosszul, negatívan hálálja meg.

Nos, ezt az analógiát... (Kuncze Gábor közbevetésére:)... - köszönöm, belügyminiszter úr! -, ezt az analógiát csak azért hoztam fel, tisztelt Ház, mert a ma elénk került módosítócsomag - az 1996-os költségvetéshez benyújtva a kormány részérõl - azt a fajta bizalmi indexet csökkenti tovább, amely ahhoz szükséges, hogy egy országgyûlési képviselõ ezt a költségvetést 1996-ra nyugodt szívvel meg tudja szavazni. Ez a módosítócsomag ugyanis több ponton azt a korábban megelõlegezett bizalmat - és általában kormánypárti képviselõkrõl van szó - csökkenti, amely abban nyilvánult meg, hogy a költségvetés néhány számát mint egy kõbe vésett sarokszámot kezelte az Országgyûlés.

Az volt a pénzügyminiszter úr kérése, hogy a tisztelt Ház lehetõleg úgy nyúljon hozzá ehhez a költségvetéshez, hogy nem növeli a költségvetés kiadási és bevételi oldalát. Nos, a kormány saját maga húzta keresztül, rúgta fel ezt a korábbi kérését, hiszen ez a módosítócsomag jó néhány olyan ponton mond ellent a korábbi expozénak, amelyre a pénzügyminiszter úr utalt.

Ez a kormánycsomag sajnos ront ezen a költségvetésen. Több szempontból is ront, de a legfontosabb kifogásnak azt tartjuk, hogy ront azon a gazdaságfejlesztési elképzelésen, ront azokon a gazdasági növekedés fenntartására tett lépéseken, amelyek ha szerény mértékben is, de megvoltak ebben a költségvetésben. Ez a módosítócsomag pont azokat a célokat, fejlesztési forrásokat vonja el, szorítja le, csökkenti, amelyek a gazdasági növekedés fenntarthatóságát biztosították volna. Ugyanis ha valaki átböngészi a módosító indítványokat, látja: elsõsorban az exporttámogatás, a beruházásfejlesztés, a beruházásösztönzés forrásai csökkennek ebben a módosítócsomagban.

Három nagy vesztese van ennek a módosítócsomagnak. Mindenképpen nagy vesztes - mint már utaltam rá - az exportcélú támogatások köre. A kormány ebben a módosítócsomagjában 1 milliárd forinttal csökkenti a Magyar Export- Import Bank Rt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. alaptõke-juttatását.

Nos, tisztelt Ház, azt hiszem, sok vita volt abban a kérdéskörben, hogy a gazdasági növekedést milyen eszközökkel lehet fenntartani, milyen eszközökkel lehet ezt ösztönözni, elõsegíteni azok szerint, akik szerint rossz vagy nincs ilyen gazdasági növekedés. Úgy hiszem, a parlament hat pártja közül valamennyiben egyetértettünk abban, hogy ahhoz, hogy a gazdasági növekedés tartós formája valósuljon meg, mindenképpen szükség van egy magasabb exportvolumenre. Szükség van arra, hogy azon vállalkozások számára, amelyek ilyen célból létesülnek, ilyen célból bõvítenek különbözõ termelési szegmenseket, ez a fajta biztosítás, garancia, amelyet az Export-Import Bank Rt. nyújt, fennmaradjon, lehetõség szerint még bõvüljön is. A kormány ezzel a szándékkal ellentétesen cselekszik most ebben a módosítócsomagban, amikor ezt 1 milliárd forinttal csökkenti.

Ugyanilyen gondnak tartjuk - és gondnak tartjuk a gazdasági növekedés szempontjából is -, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásra történõ felkészülésnél a kormány 500 millió forinttal csökkenti az elõirányzatot ebben a csomagban. Nem hiszem, hogy az országnak azon kellene takarékoskodnia vagy spórolnia, hogy az európai integrációhoz való csatlakozás és valamennyiünk által kedvezõnek vagy hasznosnak ítélt folyamat további üteme csökkenjen, esetleg azok a fontos intézményi és beruházási elképzelések, amelyek ezt elõsegítik, halasztást szenvedjenek.

(16.20)

A második nagy vesztese ennek a módosítócsomagnak - és erre már a napirend elõtti vitában utaltam - a Földmûvelésügyi Minisztérium. Nem a minisztériumról van szó, hanem arról a támogatásról, amelyet 1996-ban a mezõgazdaságnak, az agrárszférának szánt a kormány.

Ezt a két tételt csökkenti ez a módosítócsomag. 600 millióval csökken a földhivatali szervezet támogatására szánt keret és 1,3 milliárd forinttal csökken a mezõgazdasági alaptevékenységek beruházásaira szánt összeg. Én azt hiszem, hogy mind a kettõ súlyos gondokat fog felvetni. Erre már Francz képviselõtársam tényekkel alátámasztva utalt, hogy ez a fajta támogatásmegvonás az agrárszférában élõk számára mit jelent majd 1996-ban akkor, amikor az agrárolló folyamatosan újra nyílik.

A harmadik nagy vesztese ennek a módosítócsomagnak az Ipari Minisztérium fejezetében található. Itt sem a minisztériumról van szó, hanem arról a fejlesztési forrásról, amelyet a különbözõ célok megjelöltek. A gazdaságfejlesztési elõirányzat, a turisztikai célelõirányzat és a mûszaki fejlesztési célelõirányzat csökkentése - úgy vélem - elhibázott 1996-ban. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium fejezeten belül a "Felhalmozási támogatás vállalkozásoknak" címszó alatt szintén van egy 500 millió forintos csökkentés, akkor azt hiszem nyilvánvaló az, hogy a kormány most elsõsorban a gazdasági növekedés fenntartását szolgáló célok rovására takarékoskodott. Mi ezt súlyos problémának tartjuk, nem hisszük, hogy ez lenne a járható út, hiszen ha valóban a pénzügyminiszter abban gondolkodik, hogy '96-97 folyamán itt egy tartós gazdasági növekedés, vagy az õ szóhasználatát idézve, "fenntartható fejlõdés" alakul majd ki, akkor súlyos hiba ezen célok rovására takarékoskodni és ezektõl a céloktól támogatást elvonni.

Tisztelt Ház! Mivel az általános vitának egy utószakaszában tartunk, szólnom kell néhány szót arról, hogy az eddig benyújtott módosító indítványok sorsa mi lett.

Azt kell mondjam, hogy a kormány, szerintem hibás logikát követve, egyetlenegy ellenzéki módosítást sem támogatott. 600 módosító indítvány került benyújtásra ehhez a törvényjavaslathoz, körülbelül fele-fele arányban nyújtottak be kormánypárti és ellenzéki képviselõk módosító indítványokat, tehát azt mondhatom, hogy a 300 ellenzéki módosításból a kormány egyetlenegyre nem mondott "igen"-t. Én ezt nagy hibának tartom, hiszen nem hiszem, hogy az ellenzéki oldalról csak olyan indítványok születtek, amelyek rontanak vagy súlyosbítják ennek az igen rossz költségvetésnek a helyzetét '96-ban. Én azt hiszem, hogy itt egy rossz kormánypárti logika van, egy rossz kormányzati logika: lesöpörni azokat az indítványokat, amelyeket idõnként számon kérnek rajtunk, komolytalanná tenni, nem figyelembe venni lehetõleg azokat az észrevételeket, amelyeket ehhez a törvényjavaslathoz tettünk.

Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy most ebben a kormány által beterjesztett módosítócsomagban mégis van hat olyan indítvány, ami a Fidesz módosítócsomagjából elfogadásra került. Nem a Fidesz indítványairól van szó, hiszen ezekre mind "nem"-et mondott az elõterjesztõ a bizottsági vitákban, az indítványok elvi irányával van itt, azt hiszem, egyetértés a kormány részérõl. Hadd mondjam el ezeket.

Egyrészt bekerült a törvényjavaslatba a hto-tüzelõolajjal fûtõk kompenzációja. Sõt itt a kormány még ráígért a Fideszre, a mi 5,5 milliárdos indítványunk helyett egy 7 milliárdos csomagot támogat most ebben a pillanatban a kormány.

A feketegazdaság visszaszorításával növelhetõ költségvetési bevételek elvét is elfogadta a kormány. A belügyminiszter úr annak a bizottságnak a vezetõje, amely a feketegazdaság visszaszorításával hivatott foglalatoskodni és bizonyára lázas munka folyik ebben a bizottságban. Mi azonban úgy ítéltük meg, hogy van még lehetõség arra, hogy ezeken az elõirányzatokon módosítsunk. A kormány elfogadta és támogatja ezt az elvi javaslatot.

Ugyanilyen támogatásra került javaslat a családi pótlék emelésének az összege. A Fidesz egy másfajta családipótlék-rendszerben gondolkozik és azt mondtuk, hogy ez a rendszer 5,3 milliárddal kerülne többe, mint a mostani, a kormány által javasolt megoldás. Ennek ellenére a kormány egy négymilliárdos támogatást mégis lehetõvé tett ebben a módosítócsomagban.

Mivel idõm vészesen fogy, tisztelt Ház, ebbõl a hatból még két módosító indítványt hadd emeljek ki.

Az egyik, amit szintén átvett a kormány a Fidesz módosítócsomagjából, az államkötvények, kincstárjegyek reklám- és nyomdaköltségének a csökkentése.

A bizottsági vitákban éles ellenállást váltott ki ez a fajta javaslatunk, és "nem"-et mondott rá mind a kormány, mind a kormánypárti többség a bizottságban - s csodák csodája, ebben a kormánycsomagban mégis viszontlátjuk, visszaköszön ez a javaslat.

A másik, amit némileg problémásabbnak tartok, a külföldön élõ magyarok ellátását segítõ alapítvány és az Illyés Alapítvány támogatása. Az Illyés Alapítványt a Fidesz egy 60 millió forintos összeggel kívánta támogatni az elõirányzathoz képest. Ezt a kormány elõterjesztõje a bizottsági vitákban elvetette, nem támogatta. Ennek ellenére pontosan ugyanezzel az összeggel, hatvanmillió forinttal látjuk visszaköszönni a kormány módosítócsomagjában.

Tisztelt Ház! Én azt hiszem, nem kellene szégyellni a kormány részérõl azt, ha egy ellenzéki képviselõ jó javaslatot tesz. Azt nyugodtan lehetne támogatni, nem kellene olyanfajta kormányzati praktikákat alkalmazni, amelyek ezeknek a támogatásoknak az eredetét próbálják elleplezni.

Összességében azt a véleményemet ismételtem meg, tisztelt Ház, hogy ez a költségvetés sem jobb, sem rosszabb nem lett a módosítások nyomán. Rosszabb lett abban a tekintetben, hogy elvesztegettünk egy hetet és emiatt aggályossá vált az államháztartási törvény néhány paragrafusának a betartása, és rosszabb lett abból a szempontból, hogy azokat a beruházási, exportfejlesztési támogatásokat, amelyeket jónak tartottunk ebben a költségvetésben, a kormány csökkenteni fogja.

Nagy kár, tisztelt Ház, nagy kár, hogy abban a versenyfutásban, ami Kelet-Európában folyik különbözõ országok között, a kormány a saját pozícióit ezekkel a módosításokkal rontja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage