Szõllõsi Istvánné Tartalom Elõzõ Következõ

SZÖLLÕSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az imént Demeter Ervin képviselõ úr és mások felszólalása inspirál a következõk elmondására.

Tisztelt képviselõ úr, természetesen nem annak jár a pénz, aki tüntet, hanem aki a közalkalmazotti törvény bértáblájának hatálya alá tartozik. Ilyen szempontból ajánlom szíves figyelmébe - megértem, ha nem volt ideje átolvasni a módosítócsomagot -: az indoklásnak a 10. oldalon lévõ részére utalok, mely nem 15, hanem 30 milliárdról beszél, s a 15 milliárd miniszterelnöki fejezet mellett 15 ott van még az önkormányzati részben is.

Császár Teréziának mondom, nyilván az õ figyelmét is elkerülte, aki itt az önkormányzatokért, a nyugdíjasokért és a gyermekekért való aggódását fejezte ki: a nyugdíjasok kifejezetten jól fognak járni, ha béremelést kapnak a közalkalmazottak, lévén plusz 3-4 milliárd forint, mely így pluszban befizetésre kerülhet a társadalombiztosítás kasszájába. A költségvetés is jól jár, hiszen mintegy 3 milliárd forint plusz adóbevétel kerül befizetésre tõlünk, közalkalmazottaktól - isten bizony, garantáltan.

Az önkormányzatokat sem kell féltenie, tisztelt képviselõ asszony, hiszen végre elõször kerül egy olyan törvény majd elfogadásra, amelyben a bérpolitikai intézkedéseknek központi forrása van, nem úgy, mint az 1994 januárjától való közalkalmazotti bértábla, melynek az lett az eredménye, hogy ennek következtében adósodtak el az önkormányzatok, mert nem volt központi forrása.

Ami pedig a nagy vesztesek fölsorolását illeti, hadd mondjam a közalkalmazottakat mint nagy veszteseket, hiszen minden ellenkezõ híresztelés ellenére összesen 6,5-7 százalékkal történõ bruttó bérnövekedésük van 1996. január 1-jétõl. Helytelennek tartom azonban, hogyha a mezõgazdaság és a közszolgálat szembefordul; a behajtatlan adók lenne valamennyi szféra finanszírozásának a forrása. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage