Bleyer Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

BLEYER JENÕ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! A T/1644. számú törvényjavaslat szabályozza az éves nyugdíjemelés rendszerét. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének vezetõsége és magam is egyetértünk azzal, hogy a nyugellátást, a baleseti nyugellátást a naptári évet követõen évente, a tárgyévet megelõzõ naptári évi nettó átlagkereset tényleges növekedésének megfelelõen két alkalommal, január hónapban, januárig visszamenõleges hatállyal július hónapban kell emelni. Ennek megvalósítása úgy történik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal lapjában minden év május 15-éig közzé kell tenni a tárgyévet megelõzõ naptári évben megvalósult átlagkereset-növekedés mértékét.

A nyugdíj-biztosítási önkormányzat egy korábbi javaslatában évi egyszeri nyugdíjemelés szerepelt, július hónapban. Ez a megoldás elméletileg bármilyen jónak látszik, a nyugdíjas társadalommal nehezen lett volna elfogadtatható. Idõs társaink évek óta megszokták, hogy az év elsõ negyedében nyugdíjemelést kapnak. Ez annál is inkább indokolt volt, mert általában a nagymérvû áremelkedések - közüzemi díjak, alapvetõ élelmiszerek - az év elején történnek. Mivel a szóban forgó rendelet értelmében a kormány kapott felhatalmazást arra, hogy a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási önkormányzattal egyetértésben rendeletben állapítsa meg az esedékes emelések mértékét, így elkerülhetõvé válnak a parlament elõtti méltatlan viták. Ugyanis évek óta a nyugdíjas társadalomban visszatetszést keltett a nyugdíjemeléssel kapcsolatosan kialakult nézetkülönbség. A nyugdíjasok minden alkalommal úgy érezték, mintha a nyugdíjemelés nem jogosultság alapján történne, hanem könyöradományként kapnák.

Szervezeteinkben és nyugdíjastársaimnál több esetben szóba került a nyugdíjemelés legkisebb és legnagyobb összegének behatárolása. Meg kell mondanom, hogy igen sokan nem értenek egyet ezzel, mert ellentétesnek tartják a biztosítási elvvel. A magam részérõl ezért azt javasolom, hogy csak a legkisebb nyugdíjak esetében legyen egy minimum-meghatározás. Feltétlenül szükségesnek látom továbbá azt, hogy az éves emelések céljára adott elõleget százalékosan határozza meg a törvény, hogy a nyugdíjas társadalom pontosan tudja, milyen elõleg kifizetésére számíthat.

(17.40)

Javaslom, hogy a januári emelés az éves emelésnek 75 százaléka legyen. Ez a kormány részére nem hátrányos, viszont a nyugdíjasok esetében egy bizonyos megnyugvást jelent. A döntés elõnye lenne az is, hogy feleslegessé tenné a kormány és a társadalombiztosítási önkormányzatok közötti vitákat.

A rendeletben sajnos ezúttal sem történt intézkedés az özvegyi nyugdíjak tekintetében annak ellenére, hogy szövetségünk több alkalommal felhívta erre az illetékesek figyelmét. A jelenlegi árviszonyok mellett az egyedül álló emberek létfenntartása komoly veszélybe kerül. Hasonló a helyzet a régen nyugdíjba ment és hosszú szolgálati idõvel rendelkezõ idõs emberek esetében is. Úgy látjuk, hogy ezekre az intézkedésekre múlhatatlanul szükség lenne.

Nyugdíjas társainkat anyagilag igen súlyosan érintik a magyar gyógyszerárak. Szükségesnek tartanám azoknak a gyógyszereknek a folyamatos hatásvizsgálatát, amelyekre dotációt ad a társadalombiztosítási önkormányzat. Ugyanis csak széles körû tájékoztatással érhetõ el az, hogy köztudottá váljon: a dotált gyógyszerek gyógyítóereje versenyképes a nem támogatott gyógyszerekével. Így talán meg lehetne szüntetni - vagy legalábbis mérsékelni lehetne - a magyar gyógyszerekkel szemben táplált bizonytalanságot is. Ez anyagilag nagy segítséget jelentene nyugdíjas társainknak, hiszen a dotált gyógyszerek ára lényegesen kedvezõbb.

Továbbá javaslom a Népjóléti Minisztériumnak, vizsgálja meg, van-e lehetõség arra, hogy az eddig egyéves közgyógyellátási idõtartamot kétévesre nyújtsa meg. Ezzel egyrészt a nyugdíjasok biztonságérzetét javítaná, másrészt jelentõsen csökkentené az ezzel járó adminisztrációs tevékenységet.

Képviselõtársaim, tisztában vagyunk az ország nehéz gazdasági helyzetével. Idõs korunk ellenére sem kívánunk indoktalanul megkülönböztetett bánásmódot és ellátást. De elvárjuk, hogy a legnehezebb helyzetben lévõ nyugdíjas társaink életkörülményeire nagyobb figyelmet és anyagi támogatást fordítson a kormány. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage