Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csupán két percben szeretnék válaszolni, reagálni Demeter képviselõ úr mondanivalójára. Éspedig azért, mert feltehetõen az õ javaslatáról holnap a bizottsági ülésen majd részletes szakmai vitát lesz alkalmunk folytatni, nem elõször. Szeretném azonban, ha itt a plenáris ülésen képviselõtársaim is hallanák egyfelõl, hogy ismerjük és tiszteljük a Gyógyszerész Kamara véleményét. Amennyire lehet és módunkban áll, a törvényes keretek között figyelembe is fogjuk venni.

Arról van azonban szó, hogy miután a gyógyszerészetrõl szóló törvény hatálybalépése után született meg az az önkormányzati törvénymódosítás, amelyik az állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba adta át a gyógyszertárakat, az önkormányzatok számára kényszerprivatizációt elõírni nincs lehetõségünk. Tehát nem áll a bizottság rendelkezésére olyan lehetõség, amely során akceptálhatná a Gyógyszerész Kamara törekvéseit.

Szeretném azt is elmondani, hogy ennek a határidõnek a kiiktatása alkotmányos szempontból aggályos, mindenféleképpen hozzá kell nyúlni. Természetes azonban, Demeter képviselõ úrnak igaza van: ennek az apró módosításnak a során, amelyet a bizottsági vita alkalmával mi is súlyosan kifogásoltunk, hogy ilyen módon került a társadalombiztosításról szóló törvénybe, nem menti fel a tárcát az alól, hogy a gyógyszertárak létesítésérõl szóló törvény további módosítására is sort kerítsen.

(18.00)

Mi tehát a bizottságban, éppen a Gyógyszerész Kamara aggályainak ismeretében és annak hangsúlyozása mellett, hogy mi magunk sem vagyunk kevésbé hívei a gyógyszertárak privatizációjának, mint az elõzõ kormány, alkalmat fogunk találni arra, hogy ez a privatizációs folyamat rendben folytatódjék, egységes szemléletû legyen és lehetséges mértékben a Gyógyszerész Kamara egyetértésével is találkozzon.

Egy megjegyzésem azonban feltétlenül idetartozik még: azt szeretném mondani, hogy lesz még emellett is valószínûleg olyan önkormányzati tulajdonú gyógyszertár, amelyik nem kerül át a gyógyszerész tulajdonába, ugyanis mi egy vegyes tulajdonú piacgazdaság hívei vagyunk, nem zárjuk ki, hogy önkormányzati tulajdonban is maradhasson gyógyszertár, különösen olyan kis helyen, ahol nem éri meg a gyógyszerésznek megvásárolni a gyógyszertárat, ahol nem biztosítható a kisforgalmú gyógyszertár bevételébõl, hasznából az...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage