Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság november 9-én tárgyalta meg az országgyûlési határozati javaslat általános vitára való alkalmasságát. A többségi véleményt szeretném ismertetni röviden.

Az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a gazdasági stabilizációs törvény azon rendelkezését, mely meghosszabbítani szándékozta a személyazonosító jel, röviden a személyi szám, használatát 1999. december 31- éig. Ezzel visszaállt az az eredeti állapot, miszerint 1995. december 31-éig használható a jelenlegi személyi szám.

Mivel a személyi szám használata korlátozott ideig lehetséges, szükség van új törvényre. Új törvényre, amely meghatározza, az Alkotmánybíróság döntését figyelembe véve, azt, hogy milyen azonosító jelek lesznek használhatók 1997- tõl. Azért 1997-tõl, mert kizárt, hogy az Alkotmánybíróság határozatán alapuló szakazonosító jelek jövõ év január 1-jétõl, az idõ rövidsége miatt, bevezetésre kerüljenek. Éppen ezért nyújtotta be a kormány a jelenlegi személyazonosító jel használatának egy évvel való megnyújtását célzó, T/1570. számú törvénytervezetet. Esetünkben az 1997-tõl bevezetésre kerülõ szakazonosító jelekkel foglalkozó törvény elõkészítését célozta meg a kormány a H/1569. számú országgyûlési határozattervezetével.

A bizottság többsége támogatta az országgyûlési határozattervezetet, bár a vitában többen kifogásolták az idõrendi ütemezést, az idõrendi meghatározást. A bizottságban többen hiányolták a pénzügyi fedezetet.

Mindezek alapján a bizottság 14 igen szavazattal, 3 nem mellett és 1 tartózkodással támogatva általános vitára alkalmasnak minõsítette a határozat- tervezetet. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage