Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Itt csak bizottsági véleményt ismertetek, de szeretném hangsúlyozni, hogy a bizottsági ülésen jelen lévõ két ellenzéki képviselõtársam külön megkért, hogy befejezésképpen az õ véleményüket is mondjam el.

Bizottságunk november 22-i ülésén tárgyalta meg a H/1569. számú országgyûlési határozati javaslat tervezetét, valamint a T/1570. számon benyújtott törvényjavaslatot. Mi abból az alaphelyzetbõl indultunk ki, hogy az Alkotmánybíróság ismételten hatályon kívül helyezte a személyi szám meghosszabbításával kapcsolatos újabb próbálkozást, és '95. december 31-ével a személyi szám használatának jelenlegi lehetõsége megszûnik. Tehát szükségképpen új megoldásokat kell keresnie a kormánynak, így lényegében a tisztelt Ház elõtt lévõ ezen két elõterjesztés ebben a vonatkozásban tesz javaslatot.

Az országgyûlési határozati javaslattal vagy tervezettel mi más összefüggésben foglalkoztunk. Az világossá vált, hogy ez a határozati javaslat egy olyan elképzelést vázol fel, amely az osztott rendszerek irányába halad, és amelynek keretében három szakazonosítót javasol bevezetni ez a tervezet. Bizottságunk úgy vélte, hogy ez az országgyûlési határozati javaslat lényegében a késõbbi jogszabály tematikáját felvázoló normának tekinthetõ és nem másnak. Azon lehet vitatkozni - én nem akarok ebbe belebonyolódni, amíg bizottsági elõadó vagyok -, hogy ez most helyes mûfaj-e vagy nem helyes.

A következõ nagyon fontos és lényeges mozzanata volt a bizottsági vitának - és ez a bizottság jellegébõl is fakadt -, hogy mindenekelõtt az érdekelt bennünket, a bizottság tagjait, hogy mit szól ehhez a határozati javaslathoz vagy tervezethez az adatvédelmi biztos. Az kiderült, hogy az adatvédelmi biztosnak a bizottsági ülésre késõbb érkezett munkatársa erre a kérdésünkre nem akart válaszolni különbözõ okok miatt. Bizottságunk végül is az elõterjesztõ képviselõje révén ismerkedett meg az adatvédelmi biztos e tárgyban írt véleményével. Ebbõl többek között kiderült számunkra, hogy az adatvédelmi biztos a három szakazonosító jel bevezetésével mint szabályozási eszmével lényegében egyetért, de a személy- és lakcímazonosítót túl szélesnek vélte. A bizottság tagjai elõtt az is egyértelmûvé vált - megismervén ezt az állásfoglalást -, hogy a szabályozásnak tekintettel kell lennie arra, hogy az alapjogok érvényesülése mellett az állam mûködõképessége is alkotmányos érték, és ezt a kettõt valahogyan szinkronba kell hozni egymással.

A bizottsági vita másik lényeges mozzanata pedig az volt, hogy ezt a javasolt határidõ-módosítást hogyan fogadja majd az Alkotmánybíróság. A bizottság tagjainak többsége elõtt egyértelmûvé vált az, hogy amennyiben ez a nemkívánt eset áll elõ, hogy e rövid törvényt az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezi, akkor az, mondjuk, nem elsõsorban az elõterjesztõ szempontjából jelent majd hátrányt és problémát, hanem mindenekelõtt a nagy adatigénylõ szervek - az adóigazgatás, a társadalombiztosítás és így tovább - szempontjából. Ha lejár a határidõ és egy jogon kívüli állapot áll elõ, magyarán szólva megszûnik a jogi lehetõség arra, hogy a személyi számot használják a nyilvántartások, akkor ez nyilvánvalóan igen komoly problémákkal jár. Úgy fogalmazott valaki a bizottságban, hogy akkor ez egy alkotmányos szükségállapot lesz. Ráadásul ez a helyzet a személyi jogvédelem szempontjából is jóval nagyobb veszélyeket hordoz magában, mint adott esetben ennek az alkotmányellenes állapotnak a nagyon rövid határideig történõ további kényszerû és indokolt fenntartása.

Mindent egybevetve: bizottságunk a fentieket mérlegelve végül is úgy döntött többségi szavazással, 12 igen és 4 tartózkodás mellett, hogy mind a két elõterjesztést általános vitára alkalmasnak tartja.

Befejezésül pedig: a bizottság ülésén jelen lévõ két ellenzéki képviselõtársunk - akik felhatalmazással együtt végül is négy szavazatot reprezentáltak - azért tartózkodott a szavazástól, mert úgy gondolták, vagy úgy mondták, vagy úgy nyilatkoztak, hogy õk bizony nem értenek egyet a személyi szám eltörlésével.

Köszönöm szépen a tisztelt Ház figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage