Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az Alkotmánybíróság a 46/1995.(VI.30.) AB-határozatában alkotmányellenesnek mondta ki, és hatályon kívül helyezte a gazdasági stabilizációt szolgáló egyes törvénymódosításokról szóló XLVIII. törvénynek a személyazonosítási jel használatának meghosszabbítására, valamint az egyes nyilvántartások összekapcsolásának lehetõvé tételére vonatkozó rendelkezéseit.

A törvény szabályozási elveit illetõen három szakazonosító jel bevezetését tartom fontosnak: 1. a közteherviseléssel kapcsolatos nyilvántartások; 2. a jóléti, szociális és egészségügyi ellátással kapcsolatos nyilvántartások; valamint 3. a jóléti, szociális és egészségügyi igazgatással kapcsolatos nyilvántartások (sic!). A három azonosító egységesen alkotja a jóléti és szociális azonosító jelet, mely fontos a nyugdíj- és egészségbiztosítási ellátások igénybevételénél.

Bár kétségtelenül lehetséges alkotmányos kritikával illetni a törvényjavaslatot, mindenképpen elkerülendõ az olyan állapot, amikor a nagy adatfeldolgozó rendszerek ellehetetlenülnek. A Független Kisgazdapárt az átmeneti idõszak törvényessége miatt és a jogszabályokban megjelenõ kötelezettségek alapján elégséges garanciát lát a személyi azonosító szám új rendszerének kialakítására. Az azonosító jelek képzését, továbbá használatát és az áttérést szabályozó egységes törvénytervezetet célszerû volna még ez év december 31-éig az Országgyûléshez benyújtani. A Független Kisgazdapárt a javaslatot támogatja.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage