Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 1995. évi költségvetési törvény értelmében a saját gazdálkodási hibából, önként vállalt feladataik, erejüket meghaladó beruházásaik miatt tartósan fizetésképtelen helyzetbe került önkormányzatok a kötelezõ önkormányzati hatósági feladatok folyamatos ellátása érdekében a kiegészítõ támogatás igénybevételét külön törvény szerint kérhetik. Az említett külön törvény hiányában jelenleg nincs lehetõség a keretösszeg felhasználására. Néhány helyi önkormányzat ugyanakkor már '95. szeptember végére mûködésképtelenné vált, és az önkormányzati törvény szerinti kötelezõ feladatok ellátására sem volt képes.

Az õ helyzetük feloldása azonnali és hangsúlyozottan egyszeri rendkívüli intézkedést igényel. Ezért a kormány átmenetileg a központi tartalékkeretbõl megelõlegezett 250 millió forintot. Egyidejûleg kezdeményezte a költségvetési törvény idevonatkozó részének módosítását, és ennek révén a felhasználásra kerülõ tartalék célelõirányzatból való visszapótlását. Az engedélyezett önkormányzati támogatás visszterhes, visszafizetésére '96. évben az érintett helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárása során kell intézkedni.

Az elõzõek alapján kérem a tisztelt Házat, hogy a beterjesztett elõirányzat-átcsoportosításhoz hozzájárulni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage