Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Az MSZP kongresszusa elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben nagyon sok általános megállapítás található arról, hogy mit kell másképp, jobban, szebben tenniük. Ebbõl kiemelek két megállapítást: Vizsgálja meg a kormány, hogy milyen további lehetõségek tárhatók fel a gazdasági növekedés elõsegítésére. Gondolja újra foglalkoztatáspolitikáját, és az aktív foglalkoztatáspolitika eszközeivel javítsa a munkahelyteremtés ösztönzését.

Nos, kedves kormánypárti képviselõtársaim, a Magyar Demokrata Fórum most egy egészen konkrét javaslatot tesz arra, hogy milyen esetben és hogyan kellene ezt tenniük. A villamosenergia-termelõk privatizációjára kiírt pályázatok beadási határideje november 30-án jár le. A jól kiépített és hagyományokban gazdag hazai ipar képviselõitõl azt a jelzést kaptuk, hogy a privatizáció után a következõ évtizedekben megvalósítandó hazai energetikai beruházásokból kimaradhatnak a magyar ipar szereplõi, az alábbiak miatt:

A közbeszerzési törvény az energiaszolgáltatókról rendelkezik, azokat ismeri el közszolgáltatásnak. Az energiatermelés helyzetét e törvény nem rendezi, tehát nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá e terület. A villamos energiáról szóló törvény módosítása során a kormány rendezhette volna ezt a helyzetet, de nem tette meg. A pályázatok kiírása elõtt az érdekeltek, a magyar cégek a kormányhoz fordultak és ígéretet kaptak arra, hogy a privatizációs pályázatban megjelennek azok a feltételek is, hogy milyen arányban köteles magyar gyártóktól vásárolni a pályázat nyertese.

A magyar energetikai berendezéseket gyártó cégek legalább 50-60 milliárd forint értékû terméket, berendezést, mûszert adhatnának el az erõmûvi fejlesztések során. Ez sok-sok új munkahelyet, a fellendülõ hazai vállalkozásokon keresztül adóbevételeket jelentene.

Tudomásunk szerint ezek a hazai ipar számára alapvetõen fontos feltételek nem szerepelnek a pályázati kiírásban. Most már csak a szerzõdéskötési tárgyalások során van az utolsó lehetõség arra, hogy a magyar vállalkozók számára lehetõséget biztosítson a kormány.

A Magyar Demokrata Fórum azt kéri a kormánytól, hogy tegyen meg mindent, ami még lehetséges - ha már eddig elmulasztotta -, hogy a magyar gazdaság szereplõinek alapvetõ érdekeit érvényesítse és ezáltal elõsegítse a gazdasági növekedést és az új munkahelyek biztosítását. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage