Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt hiszem, nagy szerencséje a hazának, hogy az alkotmányosság legfõbb õre a a Független Kisgazdapárt, habár én úgy értesültem, hogy ez az Alkotmánybíróság. Annál is inkább különös a dolog, mert vagyunk ebben a házban néhányan, akik emlékszünk arra, amikor a Független Kisgazdapárt pártelnök frakcióvezetõje tett javaslatot az Alkotmánybíróság megszüntetésére. (Derültség. - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

De a dolog lényegére térve azt gondolom, ki és mennyire örül annak, hogy Bokros Lajos felajánlotta lemondását, az mindenkinek a magán- vagy csoportos ügye, mi nem voltunk tõle boldogok, mert annak a kormányzati szándéknak a megvalósulását szeretnénk, amit a stabilizáció és a szociális ellátó rendszerek átalakítása jelent. Minden jel szerint a miskolci kongresszus résztevõi is azért könnyebbültek meg, azért tapsoltak és szerették Bokros Lajost, mert továbbra is vállalta ebben a pofozógép szerepét.

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy amikor az ilyen döntések megszületnek, az ezt megelõzõ kormányzati, illetve parlamenti döntések járatlan úton járnak, mint errõl tegnap is volt már szó. Ezekre a kérdésekre az alkotmány nem ad útmutatást. Az Alkotmánybíróság döntései éppen ezek miatt lesznek különösen fontos jelentõségûek, mert kijelölik a további jogalkotás kereteit, amit a nyár eleji határozatok nyomán ez a kormány és ez a parlament el is kezdett korrigálni.

Azt gondolom, egyetlen fontos feladata és egyben felelõssége van ebben a körben a magyar parlamentnek, mielõbb megalkotni a Magyar Köztársaság új alkotmányát.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage