Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én az alkotmány, az Alkotmánybíróság és a kormány viszonya címmel jelentkeztem napirend elõtti felszólalásra, aminek 90 százaléka, mármint az általam elmondani kívántnak, elhangzott itt tegnap és ma, következésképpen nagyon röviden és csupán egyetlenegy kérdésre szeretnék ebben a témakörben kitérni.

Az Alkotmánybíróság és kormány közötti hétvégi feszültség során Horn Gyula miniszterelnök úr a televízióban a következõt mondta: A költségvetési csomag elõterjesztése elõtt a kormány alkotmányjogászok véleményét kérte ki az alkotmányossági szempontok figyelembevételével történõ vizsgálatra.

Ezt a körülményt és ezt a tényt csak üdvözölni tudjuk, jóllehet ez az igazságügy-miniszter úr feladata, de ha a kormány több és szélesebb kontroll lehetõségét veszi igénybe az elõterjesztésnél, ez mindenféleképpen példamutató. Csak az a baj, hogy ez az alkotmányossági kontroll a miniszterelnök úr által elmondottak szerint csupán a költségvetési törvényre terjed ki, és attól függetlenül, hogy itt különbözõ sértõdött hangokat hallunk a kormány részérõl, számtalan olyan elõterjesztés érkezik és van napirenden a Ház elõtt, amely bizony ezeket az alkotmányossági vizsgálatokat nem bírná ki.

Tegnap napirenden volt a személyi számmal kapcsolatos kérdés, és ott az Alkotmánybírósággal kapcsolatos határozatok részleteiben kitárgyalásra kerültek. Tisztelettel, az elmúlt héten hozta meg az Alkotmánybíróság azt a határozatát, amellyel a lakáskamatok kérdésében hozott törvényt semmisítette meg. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez a határozat nem a lakáskamatok összegszerûségére vonatkozott, és a határozat nem azért semmisíti meg az elõterjesztett törvényt, mert 15 százalékról 25 százalékra emelte volna a lakáskamatot, hanem azért semmisítette meg a törvényt, mert nem lát az Alkotmánybíróság arra lehetõséget, hogy egy megkötött szerzõdést utólag egyoldalúan módosítsanak. Ez tulajdonképpen a megsemmisítõ határozatnak a lényege.

És miért mondom ezt el most? Azért mondom el, mert tegnap a költségvetési vitával kapcsolatban a miniszter úr bejelentette, hogy támogatja azt az elõterjesztést, amely szerint 15 százalékról 17 százalékra kívánják ezt módosítani. Szeretném leszögezni: az Alkotmánybíróság az egyoldalú módosítást jelentette ki alkotmányellenesnek. Ha ez 15,5 százalékra vonatkozik, ez akkor is alkotmányellenes lesz, és ezek után nagyon furcsa lesz, hogyha a kormány ismét az Alkotmánybíróság támadásával kívánja megoldani a saját szakszerûtlen elõadásait. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage