Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! 1995. január 25-én került sor Meciar miniszterelnök úr budapesti látogatására. Több ügy mellett három alapvetõ kérdésben állapodtunk meg:

1. Lehetõleg március 21-ig megkötjük a magyar-szlovák alapszerzõdést és aláírjuk; erre sor került 1995. március 20-án Párizsban.

2. A szlovák fél biztosítja az ideiglenes vízpótlást a Szigetköznek. Tájékoztatom önt arról, hogy átlagban 400 köbméter/secundum víz jut a Szigetközbe; idõnként vannak ingadozások, ezért is állapodott meg a két tárca képviselete abban, hogy 30-áig egységesítik a vízmérési rendszert.

3. Megállapodtunk abban, hogy két új határátkelõhelyet nyitunk és háromról tárgyalást folytatunk. Ez a két új határátkelõhely ez év elsõ negyedében megnyílt, és folytatódnak újabbak megnyitásáról a tárgyalások.

Ezen kívül aláhúznám azt is, hogy gazdasági téren, vegyesbizottság, a CEFTA keretében, a Párkány-esztergomi híd megépítése ügyében elõrehaladott tárgyalások folynak a szlovák féllel.

Ami a nyelvtörvényt illeti: a szlovák fél tényleg konzultált az Európa Tanács szakértõivel, de - mint kiderült - nem arról a szövegrõl, amelyet a szlovák parlament végül is elfogadott. A szöveg egyeztetése most van folyamatban. A nyelvtörvénnyel kapcsolatos kormányzati álláspontot november 20-án elmondtam, és annak alapján egy széles körû diplomáciai tevékenységbe fogtunk. Mindez azt jelenti, hogy nem nyugszunk bele a nyelvtörvénybe és a nyelvtörvény körül kialakult helyzet fenntartásába; de ugyanakkor kérem megérteni, az ország érdekében, hogy nem rombolhatjuk le azt, amit a magyar- szlovák viszonyban felépítettünk. Ez mind a két nép és a határon túli magyarság érdeke is. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage