Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórumnak változatlanul az az álláspontja, hogy mélypontra süllyedtek a szlovák-magyar kapcsolatok, és a megkötött alapszerzõdés a nyelvtörvény tükrében igencsak megkérdõjelezhetõ. A mi álláspontunk az, hogy akkor kell alapszerzõdést kötni, ha a másik fél bizonyos engedményeket tett. A szlovák fél semmilyen engedményt nem tett, sõt kétségbeejtõ helyzetbe került az ott élõ magyarság. A Csemadok egyetlen fillér támogatást nem kap, 76 éve az ottani magyarságnak nincs egyetlen római katolikus püspöke sem, nincs egyeteme a magyarságnak, a nyelvtörvény pedig, azt hiszem, betetõzi ezt a külpolitikát.

Úgy gondolom, miniszterelnök úr, hogy vissza kellene térni a korábbi hatpárti konszenzusos, kisebbségi és megalapozott külpolitikához, nevezetesen az antalli külpolitikához.

Befejezésül talán hadd idézzem Sütõ Andrást, aki Antall József temetésén azt mondta: "Senki, aki utána jön, senki, aki a nyomába lép, nem kerülheti õt meg abban, amit a határon túli magyarságért cselekedett."

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage