Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön a választások elõtt és ma is igen gyakran kijelenti: "Rendbe tesszük az országot és a gazdaságot". Kemény harcot hirdetett meg a privatizációs visszaélések és a feketegazdaság ellen. A privatizációs visszaélések feltárására meg is alakult egy kormányszintû bizottság - és azóta nagy a csend.

E kudarc után nagy érdeklõdéssel figyeltük azt a jelentõs összejövetelt, ahol ön az érintett szervezetek, minisztériumok vezetõivel értékelte a feketegazdaság ellen tett lépéseket. A tanácskozást követõ sajtótájékoztatón a kormány-erõfeszítések kellõ méltatásra kerültek, azonban a költségvetés bevételi oldalán számokban - milliókban, milliárdokban - kifejezhetõ eredményekrõl nemigen esett szó. De legalább megtudtuk, hogy 440 kõolajtermékkel összefüggõ jogsértést már felderítettek, 14 esetben jogerõs ítélet is született, és mintegy 25 milliárd forint elkövetési értéket tudtak bizonyítani. Kiderült, hogy több mint száz jogosulatlan pénzintézeti tevékenységet folytató vállalkozást is felderítettek. Az okozott kár 13 milliárd forint, azonban felelõsségre vonásról nem esett szó.

Csak remélni tudom, hogy a tanácskozáson szó esett azokról az esetekrõl is, amikor igen nagy elánnal kemény harcot indítottak különbözõ bankvezetõk és nagyvállalkozók ellen, amelyek azonban eddig nevetséges kudarccal végzõdtek.

Kérdezem ezért önt, miniszterelnök úr: kiderült-e ezen a tanácskozáson, hogy mi okozza az eredménytelenséget. Ön szerint lehet-e az oka az a tény, hogy a feketegazdaság szereplõi és a hatalom, a politika között jelentõs kapcsolatok épültek ki? Errõl idõnként felröppennek nyilatkozatok, korábban Katona Béla és Bokros Lajos miniszter urak is nyilatkoztak. Végül kérdezem önt - a szociális érzékenységgel rendelkezõ párt- és kormányvezetõt -, honnan vegyük el a 13 vagy 9 milliárd forintot: a gyermekektõl vagy a feketegazdaságtól. Ön melyiket tartja igazságosnak? Várom szíves válaszát. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage