Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Asszony! Olyan kérdést vetett fel, amellyel itt, ebben a Házban, de a kormányban és különbözõ kormányszerveknél is számtalanszor foglalkoztunk, és folyamatos feladatnak tartjuk az ezzel való foglalkozást.

Ön olvashat szinte minden nap valamiféle tudósítást ilyen vagy olyan gazdasági visszaélés, bûncselekmény leleplezésérõl, a feketegazdaság visszaszorításával összefüggõ eseményekrõl. Azt is alá szeretném húzni, hogy a rendõrség becslése szerint csak az idén, 1995-ben mintegy százezerre tehetõ azoknak a gazdasági bûncselekményeknek, visszaéléseknek a száma, amelyeket a rendõrség feltárt.

Sajnos nem a kormány tehet arról, hogy roppant lassú - és ezt is szóvá tettük többször is - a bírósági eljárás, az ítélethozatal folyamata. Mindenképpen föl kellene gyorsítani az eljárási reform végrehajtását, és ebben partnerei vagyunk a független, szuverén bíróságoknak. Tehát a rendvédelmi hatóságokat, rendvédelmi szervezeteket, az APEH-et és a többieket nem terheli felelõsség ebben. De hangsúlyozni szeretném, hogy az út elején tartunk. Ön bizonyára nem azt tételezi föl, hogy a mostani hatalom képviselõi - nem tudom pontosan, mire utalt - és a feketegazdaság összefonódik vagy nem. Mi nem foglalkozunk azzal, hogy miként és hogyan... - mert hiszen csak akkor tudunk lépni, hogyha erre bizonyítékok vannak, mert csak a jog alapján járhatunk el.

Egyébként meg kívánom jegyezni önnek, hogy a privatizációs visszaéléseket vizsgáló bizottságról számtalanszor beszámoltunk a kormánynak. Azt szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy a gazdaságvédelmi operatív csoport és minden erre hivatott szerv azoknak az intézkedéseknek a jegyében dolgozik, amelyeket a legutóbbi megbeszélésen határoztunk el. Köszönöm. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage