Páva Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Nemrégiben a Testnevelési Egyetem rektorának meghívására néhány képviselõtársammal látogatást tettünk a Testnevelési Fõiskolán. Mint Tihanyi rektor úr elmondta, végsõ elkeseredésében, utolsó lehetõségként fordult hozzánk, a sporttal közvetve vagy közvetlenül kapcsolatban lévõ képviselõkhöz, hogy bemutatva a TF válságos helyzetét, segítségünket kérje.

Tisztelt Miniszter Úr! Ön elõtt ismert, hogy az egyetem elmúlt évi bevételi tervét, ami 95,5 millió forint volt, sem tudta teljesíteni. Erre az idei bevételi tervüket sajnos 162,3 millió forintban állapították meg, egyben 16,5 millióval csökkentették a költségvetési támogatásukat.

Az energiaárak emelkedése óriási többletkiadást jelentett a magas edzõtermekkel rendelkezõ és állandó szigetelési gondokkal küszködõ egyetemnek. A nyáron 70 fõt küldtek el, ebbõl oktató, nevelõ, kutató 30 fõ volt. A jelenleg engedélyezett 295 fõs állományi létszámmal szemben 280 fõt foglalkoztatnak. Az egyetemen jelenleg 594 magyar és 41 külföldi nappali tagozatos, 546 magyar és 5 külföldi levelezõ tagozatos hallgató tanul, posztgraduális képzésben pedig 57 fõ vesz részt. Az edzõi szakon az asztaliteniszezéstõl a vitorlázásig 29 sportágban folyik képzés.

A Testnevelési Egyetem létszámát tekintve egy kis egyetem, ezért a fajlagos költsége relatíve magasabb. A képzés specialitását illetõen itt drágább egy- egy testnevelõ tanár, edzõ, illetve sportvezetõ képzése. Az egyetem ma ott tart, hogy alig-alig van pénze az egyszámláján, jelentõsek a köztartozásai, teljesen kimerültek a tartalékai, az egyetem gazdasági helyzete válságos, és egyértelmûen megállapítható, hogy nem a vezetés hibájából.

Kérdésem: megmenthetõ-e a hazai testnevelõ tanár-, edzõ- és sportvezetõ- képzés számára nélkülözhetetlen Testnevelési Egyetem, és mit tud ennek érdekében tenni a minisztérium? Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage