Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Kedves Képviselõ Úr! Köszönöm, hogy kérdésével ráirányította a figyelmet a Testnevelési Egyetem ügyére és ezáltal az egész magyar felsõoktatás akut gondjaira is - ugyanis a Testnevelési Egyetem ügye nem választható el egyébként a felsõoktatási intézményeknek a problémájától.

Képviselõ úr nagyon pontos adatokat sorolt, és ezeket én csak megerõsíteni tudom, mármint azt a tételét a képviselõ úrnak, hogy egy kis létszámú intézményrõl van szó, de amellett, hogy kis létszámú, különösen nappali tagozatos létszáma kicsi, magas a levelezõknek a létszáma, és ezáltal az egész intézménynek a kisugárzása, szerepe rendkívül fontos, rendkívül jelentõs. Tehát a létszámtól függetlenül mi ezt egy nagyon fontos intézményként tartjuk számon a saját intézményhálózatunkban, mondhatnám azt is, hogy egy hiánypótló szerepet tölt be a magyar felsõoktatási struktúrában. Ezért elemi kötelességünknek érezzük, hogy a Testnevelési Egyetemnek az ügyében tegyünk meg mindent azért, hogy azok a feladatok, amelyeket az egyetem ellát, az elkövetkezendõ idõben is lehetõség szerint zavartalanul kerüljenek ellátásra.

Nem lesz könnyû, hozzátenném, ugyanis képviselõ úr is pontosan hivatkozott arra, hogy nagyon komoly deficit jelentkezett jelen pillanatban az egyetem mûködésében. Ezt egyébként egy gazdasági ellenõrzési vizsgálat, amit a minisztérium kezdeményezett, tárta fel, és folyamatban van e deficitnek a ledolgozása. Ennek a kialakulásában nagyon sokféle szempont játszott szerepet. Többek között az is, hogy fölül lettek tervezve a bevételek, azon bevételek, amelyekre a fizetõképes kereslet bizony az elmúlt egy évben jelentõsen csökkent, úgyhogy ezt korrigálnunk kell, és az elkövetkezendõ éves költségvetés tervezésénél bizony számítani kell arra, hogy a villanyszámlák, az energiaszámlák növekedése újfent egy jelentõs kihívás elé állítja az egyetemet - és itt jegyezném meg: az összes magyar felsõoktatási intézményt.

Ezért is van az, hogy a mostani, a '96-os költségvetésben egy olyan tételt szerepeltettünk, amely az egyetemek és felsõoktatási intézmények ilyen típusú akut gondjainak a megoldására szolgál, és remélem, hogy ez az intézmény is fog belõle kapni segítséget. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage