Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Ház! Elnök Úr! Kedves Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdését, mert aktuális és fontos. Egészen õszintén válaszolok: a közlekedési alap rendkívül sok feltételt kíván, foglalkozunk vele, és szeretnénk az elõkészítését megkezdeni, amint a finanszírozás lehetõsége megteremtõdik, a legközelebbi jövõben. Ez most nem várható, de az egyik legfontosabb célunk a jövõben ezt kialakítani.

A másik kérdésére: az Útalappal és a pályázatokkal kapcsolatban semmi sem indokolja jobban jelen pillanatban a pályázati rendszer fenntartását, mint az a tízszeres, sõt a holnapi napon bírálatra kerülõ igénytömeg éppen húszszorosa a lehetõségeknek. Óriási az érdeklõdés, és azt hiszem, hogy önök, képviselõ asszonyok, képviselõ urak leginkább a tanúi annak, hogy milyen örömet okozott a közelmúltban, az elmúlt másfél évben is több tucatnyi út, útszakasz, kerékpárút, híd átadása, ami megtörtént az országban. A tárca a jövõben is elkülöníti az Útalapon belüli összegeket, amelyek feltétlenül szükségesek legalább az ez évi szinten.

Két nagy kérdés maradt függõben. Az egyik, hogy vajon kiegészülnek-e a mezõgazdasági illetve a területfejlesztési alapot felváltó társminiszteri tárcatámogatásokból az alapok erre a célra. Reméljük és tárgyalásaink ezzel kapcsolatban folyamatban vannak.

Súlyosabb gond a fogyasztási adó és az Útalap összefüggése. Meg kell mondani, hogy az Útalap önállóságát mindenképpen szeretnénk szándékaink szerint a Pénzügyminisztériummal is egyeztetve megtartani. És örömmel tájékoztatom az Országgyûlést arról, hogy tegnap hosszú egyeztetés után megállapodtunk a képviselõ úr által említett és a módosítást kezdeményezõ képviselõkkel, hogy eredeti céljuk megtartásának megfelelõ módosító indítvány került kidolgozásra a kõolajszármazékokkal történõ visszaélés elleni intézkedésekre vonatkozóan. Ez a kormány döntésével összhangban... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet a felszólalási idõ lejártára.) ...megtartja az Útalap önállóságát és megtartja az Útalap-hozzájárulást is. Köszönöm, és kérem, ennek megfelelõen szavazzanak majd. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage