Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! A közelmúltban a sajnálatos nyelvtörvénnyel kapcsolatban a miniszterelnökség egyik politikai államtitkára, Tabajdi Csaba úr olyan álláspontot foglalt el, hogy a szlovák nyelvtörvény fordulópontot jelenthet a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikában, határozottabb kiállásra van szükség. Miniszter úr - ezzel tartalmilag teljes mértékben egybecsengõen - kijelentette, mármint a szlovák ingerültségekre válaszul, hogy a magyar kormány csupán arra hívta fel a figyelmet: a nyelvtörvény ellentétes a nemzetközi dokumentumokkal, az alapszerzõdéssel, és javasolta, hogy a két fél együtt forduljon az Európa Tanácshoz. Kettõjük nevének együttes említésével természetesen nem valamilyen fajta nézetkülönbséget szeretnék sugallni. Nem arra gondolok, hogy Tabajdi Csaba államtitkár esetleg karakteresebben képvisel egy politikát, a Külügyminisztérium mást tesz. Nem, az ön véleményét teljes egyetértéssel idézem.

Éppen ezért azt a kérdést szeretném föltenni, hogy a magyar kormánynak a múltkor éppen a miniszterelnök úr által is deklarált - én diplomáciai offenzívának szeretném majd nevezni, ha az lesz belõle - offenzívája milyen lépésekkel kezdõdött meg. Most nem a szokásos "mit tervez a kormány" rutinkérdést tenném fel, hanem exponálni szeretném ennek a problémának a súlyát, egy olyan helyzetben, amikor a párizsi aláírás után már megjelent a szlovák értelmezési különbség, a szlovák különvélemény. A séma folytatódott azzal, hogy a magyar parlamentben fõleg ellenzékiek, de kormánypártiak is kifejtették az ellenvéleményüket, hogy mi várható akkor az alapszerzõdés valóra váltásában, amikor a szlovák kormány nyelvtörvényt tervez, amikor a szlovák kormány közigazgatási beosztásváltoztatást tervez. Ezek után bekövetkezett mindaz, amirõl beszéltünk. A magyar kormány tiltakozik, és erre az a szlovák válasz, hogy a magyar alapszerzõdés ratifikálódása további késedelmet szenvedhet, ha a magyar kormánynak éppen nem tetszik a nyelvtörvény.

Tehát konkrét kérdésem az, hogy milyen konkrét lépéseket tett és tervez a kormány, mert hiszen tudjuk, hogy Mihal Kovác elnök úr Göncz Árpád elnök úr levelét még nem kapta meg. (Az elnök poharának kocogtatásával figyelmezteti az idõ lejártára.) Melyek azok a konkrét lépések, amelyektõl ebben a rendkívül nehéz helyzetben optimális eredmény várható? Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage