Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kétperces idõkeret nem teszi lehetõvé, hogy minden egyes lépésrõl szóljak, így csak azokról szólok, amelyekkel európai szervezetekhez fordultunk, és nem szólok a kétoldalú lépésekrõl.

Nos, már a nyelvtörvény elfogadása elõtt több alkalommal tettem szóvá a készülõ nyelvtörvény hiányosságait, fogyatékosságait, korlátozó jellegét Daniel Tarschysnak, az Európa Tanács fõtitkárának szeptember 19-én Budapesten, október 27-én Prágában, ugyanígy Furrer fõigazgatónak szintén. Az Európa Tanács parlamenti közgyûlésének emberi jogi bizottsága ülésén november 6-án, 7-én Prágában a magyar képviselõk ugyancsak felvetették. A strasbourgi missziónk folyamatosan napirenden tartotta ezt a kérdést. Mindez tehát még a nyelvtörvény elfogadása elõtt történt. A törvény elfogadása után, tehát november 15-e után, másnap, november 16-án kiadtunk egy kormánynyilatkozatot, amely a nemzetközi szervezetek felé is jelezte a magyar kormány álláspontját. És sor került mindazokra a lépésekre, amelyekrõl képviselõ úrnak persze tudnia kellene, hiszen pártja is részt vett a hatpárti konzultáción, ahol ezekrõl már beszámoltunk, de örülök, hogy itt a parlament nyilvánossága elõtt is megismételhetem.

(14.40)

November 22-én: levél Schenk külügyminiszterhez. Javaslat: forduljunk közösen az Európa Tanácshoz, kérve szakértõi véleményt.

November 24-én: levél Max van der Stoelhoz, az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet kisebbségi fõbiztosához, kérve, hogy tájékozódjék, kísérje figyelemmel az ügyet, éljen a kisebbségi fõbiztos eszközeivel - és sor kerül személyes találkozónkra is a közeli napokban.

November 29-én képviselõnk az Európa Tanács parlamenti közgyûlése politikai ügyek bizottságának ülésén, december 11-én képviselõnk az Európa Tanács jogi bizottságnak ülésén veti fel ugyanezt a kérdést, és ez be fogja indítani az Európa Tanács monitoring rendszerét.

Ezen kívül a közeli napokban több alkalmam lesz megint találkozni az Európa Tanács parlamenti közgyûlése elnökével, az Európa Tanács fõtitkárával. És tettünk számos lépést... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)... - csak az idõm lejárt - az Európa Parlament, illetve az Európai Unió és más olyan nemzetközi szervezetek felé, amelyeknek nem vagyunk ugyan tagjai, de amelyeknek nemcsak mi szeretnénk tagja lenni, hanem Szlovákia is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage