Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az energia-privatizációval kapcsolatos vitanapon elmondottakhoz képest a szerzõdések tartalma nem változott. A szerzõdések továbbra is tartalmazzák a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozásokat, tartalmazzák az ÁPV Rt. felelõsségvállalását és tartalmazzák a vevõ felelõsségvállalását, amely a szerzõdés aláírását követõ napon kezdõdik. Tartalmazza azokat a feltételeket is, amelyekkel az eladó tartozik. Azaz, hogy a felelõsségvállalást maximalizáltuk, 25 százalék, illetve az MVM Rt. esetében 10 százalék, a felelõsségvállalás idõtartama 36 hónap, tehát csökkentettük mindazokat, amelyek a korábbi tárgyaláson felmerültek. A fejlesztési kötelezettségek is még szigorúbb megfogalmazásra kerültek a szerzõdéstervezetekben - ez ellenõrizhetõ, nagyon szívesen bemutatom - részint a közép- és hosszú távú erõmû-fejlesztési programhoz kapcsolódóan, részint az áramszolgáltatóknál is. A szerzõdésben szerepel, hogy ahol a fejlesztési projektek engedélyezési dokumentumai rendelkezésre állnak, ott a fejlesztés kivitelezésére irányuló befektetõi kötelezettség is szankciók mellett szabályozásra került. Tartalmazza a szerzõdés azt is, hogy ahol még nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, ott a befektetõ kötelessége megszabott határidõn belül a szükséges engedélyek megszerzése, majd ezt követõen a fejlesztés elvégzésére vonatkozó egyéb garanciák megteremtése.

Összességében a fejlesztési projekteknek nem teljesítés esetén megfelelõ szanciók állnak rendelkezésre. A szakma kérésére két évig még a vezérigazgató kinevezése az ÁPV Rt. joga. Ezek a kinevezések december hónapban megtörténnek és ugyancsak decemberben döntünk arról az igazgatósági tagról, aki az Ipari Minisztériummal egyetértésben kerül kinevezésre... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)..., aki az aranyrészvényesi jogokat a jövõben biztosítani fogja.

Ha egy mondatot még mondhatnék: soha nem mondtam, hogy az áramszolgáltatók esetében, ahol opciót adunk, nem leszünk kisebbségben az igazgatótanácsban... (Az elnök poharának megkocogtatásával ismét jelzi az idõ leteltét.)..., azonban az MVM Rt.-ben, ahol több mint 51 százalékunk marad meg és most 24-et adunk el, ott végig megmarad az állami többség az igazgatótanácsban is és a felügyelõbizottságban is, ezt szerzõdéssel dokumentálni tudom. (Az elnök poharának megkocogtatásával újból jelzi az idõ leteltét.) Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage