Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen a miniszter úr válaszát. Azzal szeretném kezdeni, hogy õszintén remélem, ezek az alacsony merülésû hajók magyar hajógyárban fognak készülni és ez a magyar iparnak újabb megrendelést jelent.

Külön örülök annak, hogy beszélt a kotrás negatív hatásáról. A laikus közvéleményben él egy olyan elképzelés, hogy a kotrás mélyíti a folyót és tulajdonképpen megoldás lehet. Valójában hosszú távon sokkal inkább nehezíti, mintsem enyhíti a hajózást.

Örülök annak is, hogy miniszter úr szólt arról, hogy a nem túl szerencsésen alakuló magyar-szlovák politikai viszonytól függetlenül vízügyi kérdésekben törekedni kell a megállapodásra. Gondolom, mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogyha valaki egy háznak a negyedik emeletén lakik, akkor a vízellátását nem oldhatja meg az alatta és a felette lakó emeleti lakóktól függetlenül. Ugyanez vonatkozik a Dunára is, amelyben nem lehet külön magyar vízügyi politika, csakis összehangolt európai vízügyi politika.

Egyébként emlékeztetném a Házat és a miniszter urat arra, hogy az Európa Parlament 1991-es 12/49-es határozata külön felhívja az európai országok figyelmét arra, hogy a közlekedésen belül a környezetkímélõ közlekedési ágak, így elsõsorban a vasúti és a belvízi hajózás fejlesztésére törekedjenek. Hatszor-hétszer olcsóbb a folyami hajózás a közútinál, nem beszélve arról, hogy a környezet számára sokkal-sokkal egészségesebb és jobb.

Miniszter úr válaszát most azzal fogadom el, hogy kérem, miniszteri mûködése egyik legfontosabb feladatának tekintse, hogy a Dunát jobban hajózható állapotban adja át, mint ahogy elõdeitõl átvette. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage