Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkárnõ! Azért interpelláltam ebben a kérdésben, mert aki a gáz-autózás ügyét figyeli, az két, egymással ellentétes folyamatot lát. Egyrészt nem vitatom azt, hogy a gáz-autózás a karburátoros autók esetében környezetvédelmileg indokoltabb, mint a benzin-autózás. Azonban látni kell azt, hogy hiába támogatunk akár egy pozitív ügyet, hogyha nem számolunk minden következménnyel, akkor ebbõl katasztrófa is lehet.

Katasztrófa lehet azért, mert ön sem vitatta nagyon azt a tényt, hogy a hazai gázüzemû autók nagyobbik része illegálisan tankol, nem az erre kialakított kutaknál. Ez pedig rendkívül balesetveszélyes tevékenység. Nem kell talán ismertetnem önökkel, aki újságot olvas és figyeli az idevonatkozó krónikákat, az látja, hogy minden évben nagyon súlyos balesetek történnek. Ha ez a jelenség általánossá válik, akkor erre a kormányzatnak kell valamit mondani. És hiába mondja azt az államtitkárnõ, hogy természetesen ezek az átalakított autók vegyes üzemûek, kötve hiszem, hogyha valaki az átalakítás költségét vállalta, akkor adott esetben az egyébként drágább üzemanyagot használja: tehát benzint tankol, és nem gázt.

Mindenesetre az kétségtelen, hogy ma az illegálisan tankolás 74 forintos árkülönbözete olyan mértékben vonzó, hogy nem lehet errõl nem tudomást venni, és én szerettem volna, hogyha hallottunk volna a kormány képviselõitõl valami elképzelést arra vonatkozóan, hogy hogyan próbálja ezt az illegális tankolást megakadályozni vagy visszaszorítani, adott esetben legalizálni azzal, hogy valamilyen olyan programot vezet be az átalakítás mellett, ami biztonságosabbá teszi ezeket az otthoni tankolásokat.

Miután ilyet nem hallottam, az aggodalmam nem csökkent. Az egész interpellációmnak a legfontosabb kérdésfeltevése az lett volna, hogy hogyan próbáljuk megelõzni azokat a baleseteket, amelyek az otthoni tankolásból erednek. Miután erre szemmelláthatólag azonkívül, hogy nem kellene adminisztratív eszközökkel fellépni, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ elmúlását.) semmi más koncepciót nem hallottam, azért a választ nem tudom elfogadni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage