Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõ Asszony! Hogy én hogyan ítélem meg az ilyen eljárást és ezt az elnököt, az nem erre a plénumra tartozik, de ha annak a szövetkezetnek lennék a tagja, akkor körülbelül tudnám, hogy hogy ítéljem meg, és ehhez azokat a jogi eszközöket venném igénybe, amelyek valamennyi termelõszövetkezeti tagnak rendelkezésére állnak.

Ha valóban ez a tényállás, így igaz, márpedig sajnos, a körülmények erre engednek következtetni, hogy itt egy joggal való visszaélésrõl van szó, ahol valóban minden eszközt megragadnak egyesek annak érdekében, hogy a tulajdonosi rendezés minél késõbb és minél nehezebben történjék. Tehát ha én egy ilyen közösségben lennék, akkor a szövetkezeti törvény idevonatkozó rendelkezése alapján kezdeményezném a közgyûlés összehívását, és esetleges olyan napirendi ponttal, ami személyi konzekvenciák levonását is magával hozná. De ez privát, magánvéleményem volt.

Ami a minisztérium eljárási jogkörét illeti, sajnos, a megyei FM-hivatalok a földrendezõ bizottság határozatait abban az esetben tudják jóváhagyni, ha azok valóban megfelelnek a jogszabályi követelménynek. Egyébként megsemmisíti, új eljárásra utasítja, és itt nincs jogorvoslati mód, tehát az érdemi döntésbe épp a törvény hiányossága miatt nem mehet bele az eljáró szervezet, hanem kezdõdik az, hogy akkor csinálunk még egy ugyanolyat, mint korábban, ezt megint megsemmisítjük és megint visszaadjuk, és ezt az idõk végezetéig lehet, mondjuk, jó, nyugodt idegállapotban folytatni, kissé idegesebb emberek ilyenkor kapára, villára szoktak menni.

(15.50)

Valóban úgy igaz, ahogy említette, a földalap aranykorona-értéke nem volt elegendõ az adott területen, ezért a példaértékû megállapodást - mert végül is megállapodtak a tulajdonosok, semmiféle vita nem volt közöttük - az nehezítette, hogy a földkiadó bizottságok tényleges aranykorona-érték nélkül adták ki a határozatot, azzal, hogy a tulajdonos most nyilatkozik, miszerint, ha a késõbbiekben ez az adat rendelkezésre áll, akkor el fogja fogadni az így megállapított aranykorona-értéket. Ez az 1993. évi II. törvény 9/A §-ával ellentétes, ezért az FM Hivatal hivatalból kellett hogy eljárjon, és kérte, hogy ezt az aranykorona-értéket állapítsák meg.

És akkor jön az ördögi kör: közben a Közigazgatási Bíróságnál egy per indult a terület aranykorona-értékének megállapítására, valamint ennek a vállalkozásnak a területnagyságára, ami bérleti szerzõdés alapján ebbõl az alapból gyakorlatilag kimaradt. Amíg ez a per jogerõsen elbírálásra nem kerül, addig a földkiadó bizottság az aranykoronát nem állapíthatja meg, kvázi az FM Hivatal ennek a jóváhagyásáról nem rendelkezhet.

Azt merem ígérni, hogy a Közigazgatási Bíróság felé jelzéssel élünk, és kérjük az ügy esetleges soron kívüli eljárásba vételét, a földtulajdonosok ugyanezt megtehetik, de semmiféle egyéb jogi eszközünk arra nézve nincs, mint amit az interpellációra adott válasz elején elmondtam a saját véleményem szerint, ami kötelezettséget róna azokra, akik jelen pillanatban - hogy finoman fejezzem ki magam - ezt az eljárást lassítják, illetve nem kellõ hatékonysággal dolgoznak annak érdekében, hogy az adott terület végre egyszer s mindenkorra megfelelõ tulajdonosi közösség birtokába is kerülhessen.

A Fõvárosi és Pest Megyei FM Hivatal az elmúlt idõszakban már több esetben szóban is, írásban is felhívta az érintettek figyelmét, de ez egy olyan jellegû indítvány, amit ha akarok, figyelembe veszek, ha nem, nem. Annak örülnék, ha az adott területen valóban a tulajdonosok egységesen tudnának egy olyan jellegû döntést kikényszeríteni - az ottani, nem tudom megnevezni, hogy kiktõl, mert végül is itt prejudikálni nem akarok -, amely ezt az ügyet egyszer s mindenkorra orvosolná.

Szakmai segítséggel természetesen állunk rendelkezésre, s amennyiben a földrendezõ bizottság bennünket vagy engem személy szerint megkeres, akkor a szakmai, de még egyszer mondom, legfeljebb még a fizikai erõmet tudom biztosítani ehhez... (Derültség.).., az ilyen jellegû támogatást megadjuk.

Köszönöm szépen, kérem, szíveskedjék elfogadni a választ. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage