Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Természetesen az én tisztembõl fakadóan csak az ön által szorosan hozzám intézett kérdésekre tudok válaszolni.

Elöljáróban el kell mondanom önöknek és a közvéleménynek is, hogy ez nem elõször került az igazságügyi kormányzat és a szélesebb közvélemény elé, hiszen az ügy már felvetõdött 1989-ben, felvetõdött 1991-ben, és felvetõdött '90-ben, a szabad választások elõtt és közvetlenül utána is.

(16.00)

Ami az elsõ kérdését illeti, képviselõ úr, nem tudok egyértelmû választ adni a rendelkezésemre álló okiratok alapján, hogy vajon Hóman Bálintot hol temették el. Feltételezhetõen a váci rabtemetõben nyugszik, de ezt büntetés- végrehajtási hivatalos okirattal nem tudom alátámasztani.

Ami a második kérdését illeti, képviselõ úr, ahogy említettem, ez is több ízben fölmerült. 1991 õszén ifjabb Hóman Bálint néhai Antall József miniszterelnök úrhoz fordult, kérte édesapja rehabilitálását. Az ezzel kapcsolatban kialakult igazságügyi minisztériumi álláspont - amelyet hivatali elõdöm október 31-én küldött át a miniszterelnök úrnak - ezt nem találta megalapozottnak. Vajon mirõl van szó ez esetben?

Hóman Bálintot, ahogy ön is említette, a népbíróság - miután az amerikai hatóságok õrizetbe vették - 1946. augusztus 17-én az 1945. évi VII. törvény 11. §-ának (1) pontjába ütközõ háborús bûncselekmények miatt ítélte el. Ezt az ítéletet a szabad választásokat követõen megtörtént felülvizsgálatok során a Legfelsõbb Bíróság nem vonta kétségbe, és nem tartotta indokoltnak, hogy törvényességi óvást emeljen, sem a Legfelsõbb Bíróság, sem a legfõbb ügyész.

A késõbbiekben az Alkotmánybíróság ezt a hivatkozott szakaszt, ezt a törvényhelyet megsemmisítette 1994-ben, de csak 1989. október 23-a után jogerõsen lezárt büntetõügyek felülvizsgálatát rendelte el. Az ezt megelõzõen hozott bírósági döntéseket az Alkotmánybíróság határozata nem érintette. Így tehát a perújítás lehetõsége ez esetben nem teremtõdött meg az Alkotmánybíróság döntésével.

Nyilvánvalóan a jogrendszerbe késõbb beépült felülvizsgálati kérelem intézményével élhet ifjabb Hóman Bálint - mint ahogy ilyen felülvizsgálati kérelmet elõ is terjesztettek, de nem az arra jogosultak, és ezt a Legfelsõbb Bíróság nem hagyta jóvá, nem foglalkozott vele 1994-ben.

A felülvizsgálati kérelem beterjesztésének megalapozottságát illetõen beszereztem a legfõbb ügyész úr álláspontját és véleményét. Õ nem tartja megalapozottnak, hogy a felülvizsgálati kérelem törvény szabta feltételei között felülvizsgálati kérelem ez esetben benyújtható.

Tisztelt Képviselõ Úr! Az a személyes véleményem - ha szabad ez esetben ezt tolmácsolni -, hogy valószínûleg Hóman Bálint is osztozik azoknak a XX. századi tragikus politikusoknak a sorsában, akiknek külön kell választani tudományos munkásságát - azt az arra hivatottaknak értékelni kell -, és külön kell választani politikai tevékenységét, amelyet a történelem megítélt. Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage