Mezõ István Tartalom Elõzõ Következõ

MEZÕ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A rendszerváltást követõen a honvédelmi miniszter elrendelte a 7/1990. számú rendeletével, hogy az "úr", illetve nõknél az "asszony" megszólítást kell alkalmazni a rendfokozat után a fegyveres erõknél a "bajtárs" helyett. A rendelet 1. §-a végén derül ki, hogy mindenki "úr" - csak a honvéd nem.

A rendszerváltás óta egyre többször elhangzik, hogy a katona egyenruhás állampolgár. De hát akkor hogyan van ez? Civilben még "úr" a fiatalember, de ahogy bevonul, már nem "úr"? Ebbõl érdekes szituációk adódhatnak. Elõfordulhat, hogy az õrvezetõ úr csak "Józsi" volt Kovács honvédék vállalkozásában mint udvari munkás, és õ szólította akkor "Kovács úr"-nak jelenlegi beosztottját.

Még meredekebb a honvédségnél szolgálatot teljesítõ nõk megszólítása. Mióta 18 éves, frissen érettségizett nõ hallgatók is vannak a fõiskolán, szinte nevetséges ezeket a fiatal lányokat "asszony"-nak nevezni.

Mi lenne a megoldás? Az, amit a Magyar Honvéd címû lap egy régebbi számában olvastam. Dr. Rosier ezredes, a svájci véderõ attaséja, a következõket mondja:

Magyarországon 1986 novembere óta tartózkodom. Akkor még "elvtárs" volt a megszólítás, majd "bajtárs" lett belõle, napjainkban pedig már "úr"-nak szólítják egymást. Svájcban is történt némi eltérés a korábbitól. Elhagytuk a rendfokozat mellõl az "úr" szócskát - pedig Svájcban nagy hagyományai vannak a megszólításnak.

Egyébként így van ez az amerikai hadseregben is. Ott csak a rendfokozatot használják a katonák - például "ezredes", "százados" - a megszólításnál.

Dokumentumokból áttekintettem, hogy 1945 után hogyan alakultak a honvédségnél a megszólítások. Nemigen van még egy hadsereg, ahol ennyit változott volna. 1945 óta volt "úr", de csak fölfelé - lefelé "bajtárs" volt; utána volt oda-vissza "bajtárs"; utána lett oda-vissza "elvtárs". 1956 októberétõl '57 márciusig ismét "bajtárs" volt a megszólítás. '57-tõl harminc éven keresztül ismét "elvtárs"-nak szólították egymást a katonák; 1987-tõl - tehát még a rendszerváltás elõtt - ismét "bajtárs" lett a megszólítás három évig, 1990-tõl pedig "úr" a megszólítás - majdnem mindenkinek.

Egyébként a mostani "úr" megszólításnak sincsen hagyománya Magyarországon, ugyanis 1945 elõtt...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage