Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Szívesen átadom ezt a két percemet, hogy hallgassam ezt a történelmi visszatekintést.

Annyit szeretnék elmondani, hogy a bajtárs, illetve az elvtárs és egyéb elnevezéseket elsöpri mindig a történelem. A "honvéd" megnevezés a magyar nyelvnek a világon egyedülállóan gyönyörû szóhasználata, amely az 1848-as forradalom és szabadságharc idején keletkezett, és amely akkor a szabadságharc oldalán harcoló katonákat helyettesítette, késõbb pedig a k.u.k.-hadsereg idõszakában a magyarokat különböztette meg a közös hadseregben a más nemzetiségiektõl.

Azt gondolom tehát, hogy nem itt kell keresni a megoldást, és az sem teljesen igaz, hogy az amerikai hadseregben nincs "úr" megszólítás. Bizonyára képviselõ úr látott néhány filmet, ahol "Yes, sir"-rel válaszolnak a tiszteknek, és hasonló módon a svájci hadseregben is a "Mein Herr" megszólítás megmaradt mint egyfajta szokás.

Én abban bízom, hogy a parlament a holnapi napon elkezdi tárgyalni a jogállásról szóló törvénytervezetet, ami érinti a hivatásos katonák, a sorkatonák és más fegyveres erõkhöz, testületekhez tartozók jogállását, és ez után sor kerülhet a szolgálati szabályzat módosítására - hiszen ez a menetrend -, és akkor döntsük el, hogy milyen megszólítást alkalmazunk. Bár én azt gondolom, nagyon meg kell gondolnunk, hogy megmaradunk a történelmileg számunkra oly kedves megszólítás mellett, vagy a magyar történelemtõl idegen megoldást próbálunk magunkra erõszakolni csak azért, mert ez más országban megszokottá és természetessé vált. De a mi nyelvhasználatunkban a "honvéd" szó, azt hiszem, a legszebb szavak egyike fog maradni.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage