Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bûncselekményeket feltáró nyomozó hatóságoknak problémát okoz annak megítélése, hogy bizonyos vállalkozások által folytatott ügyletek pénzintézeti tevékenységnek minõsülnek-e vagy sem. Például egy gazdasági társaság egy jövõbeni gépkocsibérleti jogra, amely majd másfél év múlva lép érvénybe, pénzbefizetéseket gyûjt, amit azonban kamatmentes kölcsönszerzõdésnek álcáz. Így a vállalkozás többmilliós bevételhez jut kispénzû állampolgárok megtévesztésével. Fennáll annak a veszélye, hogy az eltelt idõ után az állampolgárnak sem a pénze, sem pedig az ígért bérelt gépkocsija nem lesz meg.

Más esetben a vállalkozás lakásvásárlásra gyûjt befizetéseket egy késõbbi lakáshitelnyújtás ígéretével kecsegtetve, mondván, hogy egy év múlva 1 millió forint hitelt biztosít a befizetõknek lakás vásárlására. A befizetõknek valójában semmilyen biztosítékuk nincs arra, hogy a befizetett összeget vagy az ígért hitelt megkapják. Véleményünk szerint az ilyen tevékenység betétgyûjtésnek minõsül.

A nyomozó hatóságok jelezték, hogy az ilyen ügyekre vonatkozóan a Bankfelügyelet hosszú idõn keresztül nem ad állásfoglalást. Ezzel a nyomozó hatóság munkáját, mind pedig az ügyek mielõbbi lezárását akadályozza.

Kérdezem államtitkár úrtól, hogy a Bankfelügyelet miért akadályozza a nyomozó hatóságok munkáját. Tisztelettel várom válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage